Značajke i svrha internističkog pregleda

by | stu 10, 2023 | Zdravlje | 0 comments

Napisao zaljepsunasu

Internistički pregled igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti, pružajući pacijentima holistički pristup brizi o njihovom zdravlju.

Svrha internističkog pregleda je temeljita evaluacija pacijentovog općeg zdravstvenog stanja i identifikacija mogućih medicinskih problema. Ovaj pregled obuhvaća detaljno anamnezu, fizikalni pregled te dodatne dijagnostičke testove prema potrebi. Ključne značajke internističkog pregleda uključuju procjenu vitalnih znakova, provjeru simptoma i povijesti bolesti, pregled organa i sustava tijela, te planiranje daljnjeg liječenja i upućivanje na specijaliste prema potrebi.

Tko su internisti i koje bolesti liječe? – H2

Internisti se u pravilu bave dijagnozom, liječenjem i upravljanjem širokim spektrom bolesti i medicinskih problema koji utječu na unutarnje organe i sustave tijela. Njihov pristup medicini je holistički, što znači da se usredotočuju na cjelokupno zdravlje pacijenta, a ne samo na pojedinačne organe ili simptome.

Internisti se bave različitim bolestima i stanjima, uključujući, ali nisu ograničeni na:

  1. Kardiovaskularne bolesti
  2. Endokrine bolesti
  3. Gastrointestinalne bolesti
  4. Infektivne bolesti
  5. Reumatske bolesti
  6. Bolesti bubrega
  7. Respiratorne bolesti
  8. Neurološke bolesti
  9. Imunološke bolesti, kao što su sistemski lupus eritematozus.

Internisti su često prvi liječnici koje pacijenti posjećuju kada se suoče s neodređenim simptomima ili kroničnim bolestima, a njihova uloga je ključna u dijagnostici, liječenju i praćenju pacijenata kako bi se očuvalo i poboljšalo njihovo zdravlje. Osim toga, internisti često surađuju s drugim specijalistima kako bi osigurali sveobuhvatnu skrb pacijentima.

Je li obiteljski liječnik sličan internistu? 

Internisti i obiteljski liječnici (također poznati kao obiteljski medicineci) su dva različita tipa liječnika, iako se njihove uloge preklapaju u mnogim područjima. Evo ključnih razlika između njih:

  1. Specijalizacija:
  • Internist: Internisti su specijalisti za unutarnju medicinu. Fokusiraju se na dijagnozu i liječenje bolesti unutarnjih organa i sustava tijela, poput srca, pluća, bubrega i gastrointestinalnog trakta.
  • Obiteljski liječnik: Obiteljski liječnici su specijalisti za obiteljsku medicinu i usmjereni su na pružanje sveobuhvatne zdravstvene skrbi za pacijente svih dobnih skupina. Oni se bave širokim spektrom medicinskih problema, uključujući i unutarnje bolesti.
  1. Dijapazon pacijenata:
  • Internist: Internisti obično se bave odraslim pacijentima, a njihova skrb može trajati tijekom cijelog odraslog života.
  • Obiteljski liječnik: Obiteljski liječnici pružaju zdravstvenu skrb svim članovima obitelji, uključujući djecu, adolescente i odrasle.
  1. Specifičnost bolesti:
  • Internist: Internisti su usmjereni na specifične unutarnje bolesti i često se bave složenim i kroničnim stanjima.
  • Obiteljski liječnik: Obiteljski liječnici su općenito orijentirani prema primarnoj i preventivnoj zdravstvenoj skrbi, a njihova praksa obuhvaća različite medicinske probleme.

U mnogim slučajevima, oba tipa liječnika surađuju kako bi pružili cjelovitu zdravstvenu skrb pacijentima. Važno je napomenuti da odabir između internista i obiteljskog liječnika ovisi o potrebama pacijenta i specifičnostima njihovih zdravstvenih problema.

Slični članci

Povećana proizvodnja sebuma: uzroci i utjecaj na kožu

Povećana proizvodnja sebuma: uzroci i utjecaj na kožu

Sebum je prirodno ulje koje proizvode lojne žlijezde u koži i igra važnu ulogu u održavanju hidratacije i zaštite kože. Međutim, povećana proizvodnja sebuma može rezultirati raznim dermatološkim problemima i neugodnostima. Uzroci povećane proizvodnje sebuma Genetika:...

Kako pluća rade: esencijalna uloga u disanju

Kako pluća rade: esencijalna uloga u disanju

Pluća su ključni organi u ljudskom tijelu koji omogućuju vitalnu funkciju disanja. Njihov kompleksan proces rada osigurava da tijelo dobiva potrebni kisik i eliminira otpadni ugljični dioksid, što je esencijalno za održavanje života. Inspiracija: udisanje Proces...

Uzroci alergije na sunce: što stoji iza neželjenih reakcija kože

Uzroci alergije na sunce: što stoji iza neželjenih reakcija kože

Alergija na sunce, poznata i kao fotodermatoza, može biti frustrirajuća i neugodna. Razumijevanje uzroka ovog stanja ključno je za njegovo upravljanje i sprječavanje. Evo pregleda nekih glavnih uzroka alergije na sunce: 1. UV zračenje: Najčešći uzrok alergije na sunce...