Zašto gospodarimo otpadom?

Učinimo nešto za ljepšu našu!

N

Prilikom nabave novih stvari ili proizvoda

Razmislimo jesu li nam zaista potrebni – naročito ako ih mislimo upotrijebiti samo jednom.

N

Popravi ili obnovi stvar

Razmislimo kako stvar, koju više ne želimo, popraviti ili obnoviti kako bi je mogli koristiti mi ili netko drugi.

N

Predmetima osmislimo novu namjenu

Ako neku stvar zaista ne želimo ili ne trebamo, ona predstavlja otpad koji možemo odvojiti i omogućiti da se reciklira.

N

Prestanimo bacati pomiješani otpad kao smeće

Promjenom te loše navike možemo uštediti na sirovinama i energiji, čuvati i otvarati radna mjesta te osigurati čist i zdrav okoliš.

Jesmo li svjesni kako svojom svakodnevnom aktivnošću postajemo odlučujući faktor u mijenjanju okoliša?

Naime, zbog tehnološkog napretka i razvoja gospodarstva koji uvjetuju pretjeranu, često i neracionalnu potrošnju, zanemarujemo vlastiti utjecaj na okoliš. Navikli smo na činjenicu da jednostavno uzimamo sirovine iz prirode kao da je njihova količina neograničena, a zatim od njih stvaramo proizvode od kojih čak 80% njih bacimo nakon samo jedne upotrebe! Tako iscrpljujemo vrijedne resurse i energiju, a stvaramo – smeće.

Kako bi zaustavili te negativne trendove, zaštita okoliša i prirode postaje presudna za budući održivi napredak. Uz promjenu zakonodavstva i uvođenje zelenih tehnologija, potrebno je poduzimati odlučne mjere i na ostalim razinama jer samo tako možemo očuvati resurse o kojima ovisimo.

Zato, počnimo od nas samih – usvojimo nove navike koje vode prema odgovornom ponašanju prema otpadu i poduzmimo sami mjere kako bi gospodarenje otpadom postalo što učinkovitije. Tako štedimo vrijedne sirovine, čuvamo prirodu, stvaramo nova radna mjesta i činimo našu domovinu još ljepšom, čišćom i ugodnijom za život!

.