Vrste ožiljaka od akni

by | velj 7, 2024 | Zdravlje | 0 comments

Napisao zaljepsunasu

Atrofični ožiljci – duboki, uleknuti ožiljci od akni koji nastaju kad rana od prištića ne zaraste pravilno ili kad je količina vezivnog tkiva nedostatna. Ovaj tip ožiljaka izgledom podsjeća na ubode debelih igala, zato ga se često naziva „ice pick”. Njihovo uklanjanje je dosta složeno.

Hipertrofični ožiljci – tipične izbočine na koži koje nastaju na mjestima ožiljnog tkiva. Njihov nastanak uzrokuje stvaranje nekvalitetnog tkiva na mjestu prištića. Ovo tkivo ima drugačiju strukturu i izgleda tvrđe od okolne kože.

Keloidni ožiljci – nastaju kad dođe do povećanja i proširenja prvobitnog hipertrofičnog ožiljka na druga područja kože. Na početku izgledaju kao crvenoljubičasti izbočeni ožiljci, ali s vremenom mogu izblijediti. Keloidni ožiljci mogu nastati i tijekom zacjeljivanja opeklina.

Uklanjanje ožiljaka od akni 

Danas se ožiljci mogu gotovo u cijelosti ukloniti. Nekad je potrebno kombinirati više raznih metoda, tj. tretmana kako bi se ožiljci uklonili. Dosadašnje metode, osim lasera, davale su slabe rezultate uz velik broj tretmana. Danas možemo reći da je metoda izbora za uklanjanje ožiljaka – laser.

Ako akne i dalje izbijaju, to nije zapreka da se napravi neki od tretmana koji ujedno liječe akne. Vrsta tretmana se prilagođava prema potrebama klijenta te obliku i mjestu ožiljka. Potrebno je odrediti uklanja li se crvenilo, smanjuju li se ožiljci ili korigiraju deformacije tj. nedostatak volumena. Svaka metoda ili tretman koristi se za određenu vrstu ožiljka. Laseri uklanjaju ožiljke i crvenilo, ali ne korigiraju nedostatak volumena kože. Radi se o ožiljcima koji su duboki i ispod površine kože. U tom se slučaju koriste razne tvari koje mehanički ispunjavaju deformaciju kože, kao što su: dermalni fileri, vlastito masno tkivo i dr.

Lasersko uklanjanje ožiljaka od akni

Ožiljci od akni, koji često ostavljaju tragove na licu, mogu predstavljati izazov kada je u pitanju samopouzdanje i osjećaj vlastite privlačnosti. Srećom, moderna tehnologija nudi učinkovito rješenje ovog problema u obliku laserskog uklanjanja ožiljaka od akni.

Lasersko uklanjanje ožiljaka od akni postalo je popularna metoda zbog svoje preciznosti i minimalnih nuspojava. Ova tehnika koristi snažne laserske zrake za poticanje regeneracije kože i smanjenje vidljivosti ožiljaka. Proces je neinvazivan i obično ne zahtijeva duže razdoblje oporavka.

Jedna od ključnih prednosti laserskog uklanjanja ožiljaka od akni je stimulacija proizvodnje kolagena. Kolagen je protein odgovoran za čvrstoću i elastičnost kože. Kada se laserski zraci usmjere prema ožiljcima, potiču obnovu stanica i potiču proizvodnju kolagena, što rezultira značajnim poboljšanjem izgleda kože.

Osim što smanjuje vidljivost ožiljaka, lasersko uklanjanje također može poboljšati tonus kože i ublažiti pigmentacijske nepravilnosti uzrokovane aknama. Ovaj holistički pristup omogućuje postizanje glatke i blistave kože bez potrebe za invazivnim kirurškim zahvatima.

Jedna od ključnih prednosti laserskog uklanjanja ožiljaka od akni je stimulacija proizvodnje kolagena. Kolagen je protein odgovoran za čvrstoću i elastičnost kože. Kada se laserski zraci usmjere prema ožiljcima, potiču obnovu stanica i potiču proizvodnju kolagena, što rezultira značajnim poboljšanjem izgleda kože.

Osim što smanjuje vidljivost ožiljaka, lasersko uklanjanje također može poboljšati tonus kože i ublažiti pigmentacijske nepravilnosti uzrokovane aknama. Ovakav pristup omogućuje postizanje glatke i blistave kože bez potrebe za invazivnim kirurškim zahvatima.

Ovaj postupak često zahtijeva nekoliko sesija kako bi se postigao željeni učinak, ali mnogi pacijenti primjećuju poboljšanja već nakon prvog tretmana. Lasersko uklanjanje ožiljaka od akni donosi osvježavajući poticaj samopouzdanju, omogućavajući ljudima da se osjećaju ugodno u vlastitoj koži. Lasersko uklanjanje ožiljaka od akni predstavlja inovativno rješenje koje pomaže ljudima u transformaciji njihove kože. Ovaj napredni postupak ne samo da poboljšava izgled ožiljaka, već i potiče cjelokupnu kvalitetu kože, pružajući pacijentima priliku za novi početak i povratak samopouzdanju.

Slični članci

Suočavanje s napadajima panike: razumijevanje, simptomi i liječenje

Suočavanje s napadajima panike: razumijevanje, simptomi i liječenje

Napadaji panike, često zanemareni, predstavljaju značajan psihološki izazov s globalnim utjecajem. U članku je navedeno kako prepoznati napad panike, razlikovati ga od anksioznih napada te istražujemo efikasne strategije samopomoći i profesionalnog liječenja....

Što je to ultrazvuk srca?

Što je to ultrazvuk srca?

Funkcija srca, ključna za održavanje života, postaje jasnija putem ultrazvuka srca, poznatog i kao ehokardiografija. Ovaj dijagnostički postupak pruža precizan uvid u strukturu i rad srca, obogaćujući liječnike ključnim informacijama o zdravlju ovog vitalnog organa....

Značajke i svrha internističkog pregleda

Značajke i svrha internističkog pregleda

Internistički pregled igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti, pružajući pacijentima holistički pristup brizi o njihovom zdravlju. Svrha internističkog pregleda je temeljita evaluacija pacijentovog općeg zdravstvenog stanja i identifikacija mogućih...