Rosacea – kako ju prepoznati?

by | ožu 15, 2023 | Zdravlje | 0 comments

Napisao zaljepsunasu

Rosacea je česta kronična progresivna bolest kože koja se javlja uglavnom nakon tridesete godine života no može se pojaviti i u adolescenciji, a češće zahvaća žene.

Kako se simptomi ne bi proširili, važno je pravovremeno započeti s terapijom.

Simptomi i uzroci rosacee

Crvenilo koje uzrokuje rosacea se pojavljuje u svim tipovima i stupnjevima rosacee, a bez prikladne terapije napreduje s vremenom te dolazi do pojave teleangiektazija, odnosno proširenih krvnih žila. U najtežim slučajevima dolazi do rhynophyme, odnosno zadebljanja kože na nosu, zbog oticanja vezivnog tkiva kože.

Razni okolišni čimbenici mogu utjecati na pojavu simptoma rosacee: hladno ili toplo vrijeme, tjelovježba, konzumacija alkohola, stres, jako začinjena hrana, izlaganje suncu. Ako se simptomi ne počnu kontrolirati pravovremeno, crvenilo u licu može postati trajno, a uz njega se mogu pojaviti i papule i pustule.

Rosacea može biti slična raznim drugim kožnim bolestima kao na primjer akne, seboroični dermatitis, kontaktni dermatitis. Važno je pravovremeno se obratiti svom liječniku kako bi se postavila dijagnoza i započela primjena prikladne terapije.

Kako se liječi rosacea?

Rosacea liječenje je simptomatsko i ovisi o stupnju i tipu rosacee. Preporučuje se izbjegavanje svih okolišnih faktora koji utječu na pojavu simptoma te primjena adekvatne zaštite od sunca (SPF 50+). Za njegu lica se preporučuje korištenje hipoalergenskih i ne iritirajućih preparata kako se koža ne bi dodatno oštetila.

U terapiji se najčešće koriste lokalni preparati ovisno o simptomima, a trajanje terapije ovisi o tijeku bolesti. Kada lokalna terapija nije dovoljna može se provoditi i sistemsko liječenje antibioticima. Kod težih oblika simptoma može se primijeniti laserska terapija kojom se može ukloniti i zadebljanje kože koje se pojavljuje u trećem stupnju bolesti.

Ishod liječenja uvelike ovisi o navikama pacijenta te pridržavanju uputa od liječnika. Pacijentima se preporučuje izbjegavanje konzumacije alkohola i izlaganje UV zrakama bez odgovarajuće zaštite kako bi koža bila što manje oštećena.

Slični članci

Vrste ožiljaka od akni

Vrste ožiljaka od akni

Atrofični ožiljci - duboki, uleknuti ožiljci od akni koji nastaju kad rana od prištića ne zaraste pravilno ili kad je količina vezivnog tkiva nedostatna. Ovaj tip ožiljaka izgledom podsjeća na ubode debelih igala, zato ga se često naziva „ice pick”. Njihovo uklanjanje...

Suočavanje s napadajima panike: razumijevanje, simptomi i liječenje

Suočavanje s napadajima panike: razumijevanje, simptomi i liječenje

Napadaji panike, često zanemareni, predstavljaju značajan psihološki izazov s globalnim utjecajem. U članku je navedeno kako prepoznati napad panike, razlikovati ga od anksioznih napada te istražujemo efikasne strategije samopomoći i profesionalnog liječenja....

Što je to ultrazvuk srca?

Što je to ultrazvuk srca?

Funkcija srca, ključna za održavanje života, postaje jasnija putem ultrazvuka srca, poznatog i kao ehokardiografija. Ovaj dijagnostički postupak pruža precizan uvid u strukturu i rad srca, obogaćujući liječnike ključnim informacijama o zdravlju ovog vitalnog organa....