Rosacea – kako ju prepoznati?

by | ožu 15, 2023 | Zdravlje | 0 comments

Napisao zaljepsunasu

Rosacea je česta kronična progresivna bolest kože koja se javlja uglavnom nakon tridesete godine života no može se pojaviti i u adolescenciji, a češće zahvaća žene.

Kako se simptomi ne bi proširili, važno je pravovremeno započeti s terapijom.

Simptomi i uzroci rosacee

Crvenilo koje uzrokuje rosacea se pojavljuje u svim tipovima i stupnjevima rosacee, a bez prikladne terapije napreduje s vremenom te dolazi do pojave teleangiektazija, odnosno proširenih krvnih žila. U najtežim slučajevima dolazi do rhynophyme, odnosno zadebljanja kože na nosu, zbog oticanja vezivnog tkiva kože.

Razni okolišni čimbenici mogu utjecati na pojavu simptoma rosacee: hladno ili toplo vrijeme, tjelovježba, konzumacija alkohola, stres, jako začinjena hrana, izlaganje suncu. Ako se simptomi ne počnu kontrolirati pravovremeno, crvenilo u licu može postati trajno, a uz njega se mogu pojaviti i papule i pustule.

Rosacea može biti slična raznim drugim kožnim bolestima kao na primjer akne, seboroični dermatitis, kontaktni dermatitis. Važno je pravovremeno se obratiti svom liječniku kako bi se postavila dijagnoza i započela primjena prikladne terapije.

Kako se liječi rosacea?

Rosacea liječenje je simptomatsko i ovisi o stupnju i tipu rosacee. Preporučuje se izbjegavanje svih okolišnih faktora koji utječu na pojavu simptoma te primjena adekvatne zaštite od sunca (SPF 50+). Za njegu lica se preporučuje korištenje hipoalergenskih i ne iritirajućih preparata kako se koža ne bi dodatno oštetila.

U terapiji se najčešće koriste lokalni preparati ovisno o simptomima, a trajanje terapije ovisi o tijeku bolesti. Kada lokalna terapija nije dovoljna može se provoditi i sistemsko liječenje antibioticima. Kod težih oblika simptoma može se primijeniti laserska terapija kojom se može ukloniti i zadebljanje kože koje se pojavljuje u trećem stupnju bolesti.

Ishod liječenja uvelike ovisi o navikama pacijenta te pridržavanju uputa od liječnika. Pacijentima se preporučuje izbjegavanje konzumacije alkohola i izlaganje UV zrakama bez odgovarajuće zaštite kako bi koža bila što manje oštećena.

Slični članci

Uzroci alergije na sunce: što stoji iza neželjenih reakcija kože

Uzroci alergije na sunce: što stoji iza neželjenih reakcija kože

Alergija na sunce, poznata i kao fotodermatoza, može biti frustrirajuća i neugodna. Razumijevanje uzroka ovog stanja ključno je za njegovo upravljanje i sprječavanje. Evo pregleda nekih glavnih uzroka alergije na sunce: 1. UV zračenje: Najčešći uzrok alergije na sunce...

Što su palpitacije?

Što su palpitacije?

Palpitacije su medicinski pojam koji označava svjesnost otkucaja srca. Premda mogu biti izvor nelagode i zabrinutosti, palpitacije su rijetko znak životno ugrožavajućih poremećaja srca. Kako definiramo palpitacije? U normalnim okolnostima, ritam srca se ne osjeća....

Utjecaj životnog prostora na psihičko i mentalno zdravlje

Utjecaj životnog prostora na psihičko i mentalno zdravlje

https://www.freepik.com/free-photo/cheerful-woman-lying-relaxing-sofa-home_8195350.htm Naš životni prostor, bilo da se radi o domu, radnom okruženju ili javnim mjestima koja često posjećujemo, predstavlja mnogo više od fizičkog okruženja u kojem živimo. To je živo...