Rosacea – kako ju prepoznati?

by | ožu 15, 2023 | Zdravlje | 0 comments

Napisao zaljepsunasu

Rosacea je česta kronična progresivna bolest kože koja se javlja uglavnom nakon tridesete godine života no može se pojaviti i u adolescenciji, a češće zahvaća žene.

Kako se simptomi ne bi proširili, važno je pravovremeno započeti s terapijom.

Simptomi i uzroci rosacee

Crvenilo koje uzrokuje rosacea se pojavljuje u svim tipovima i stupnjevima rosacee, a bez prikladne terapije napreduje s vremenom te dolazi do pojave teleangiektazija, odnosno proširenih krvnih žila. U najtežim slučajevima dolazi do rhynophyme, odnosno zadebljanja kože na nosu, zbog oticanja vezivnog tkiva kože.

Razni okolišni čimbenici mogu utjecati na pojavu simptoma rosacee: hladno ili toplo vrijeme, tjelovježba, konzumacija alkohola, stres, jako začinjena hrana, izlaganje suncu. Ako se simptomi ne počnu kontrolirati pravovremeno, crvenilo u licu može postati trajno, a uz njega se mogu pojaviti i papule i pustule.

Rosacea može biti slična raznim drugim kožnim bolestima kao na primjer akne, seboroični dermatitis, kontaktni dermatitis. Važno je pravovremeno se obratiti svom liječniku kako bi se postavila dijagnoza i započela primjena prikladne terapije.

Kako se liječi rosacea?

Rosacea liječenje je simptomatsko i ovisi o stupnju i tipu rosacee. Preporučuje se izbjegavanje svih okolišnih faktora koji utječu na pojavu simptoma te primjena adekvatne zaštite od sunca (SPF 50+). Za njegu lica se preporučuje korištenje hipoalergenskih i ne iritirajućih preparata kako se koža ne bi dodatno oštetila.

U terapiji se najčešće koriste lokalni preparati ovisno o simptomima, a trajanje terapije ovisi o tijeku bolesti. Kada lokalna terapija nije dovoljna može se provoditi i sistemsko liječenje antibioticima. Kod težih oblika simptoma može se primijeniti laserska terapija kojom se može ukloniti i zadebljanje kože koje se pojavljuje u trećem stupnju bolesti.

Ishod liječenja uvelike ovisi o navikama pacijenta te pridržavanju uputa od liječnika. Pacijentima se preporučuje izbjegavanje konzumacije alkohola i izlaganje UV zrakama bez odgovarajuće zaštite kako bi koža bila što manje oštećena.

Slični članci

SHE Beauty Lounge – Kozmetički salon u Splitu koji oduzima dah

SHE Beauty Lounge – Kozmetički salon u Splitu koji oduzima dah

U srcu Splita, skrivena od gradske vreve i gužve, nalazi se SHE Beauty Lounge - moderni kozmetički salon koji privlači ljude svojim luksuznim interijerom i vrhunskim tretmanima za njegu lica i tijela. Uz vrhunske tretmane i personaliziranu uslugu, SHE Beauty Lounge...

HPV – zaštitite svoje zdravlje

HPV – zaštitite svoje zdravlje

Jedna od najčešće spolno prenosivih bolesti je HPV, odnosno Human Papillomavirus. HPV nije samo jedan virus već skupina od preko 100 tipova virusa koji mogu imati i teže posljedice. Infekcija HPV-om može uzrokovati i kožne bradavice koje se nalaze većinom  na...

POST COVID-19 SIMPTOMI O KOJIMA SE PREMALO RAZGOVARA

POST COVID-19 SIMPTOMI O KOJIMA SE PREMALO RAZGOVARA

2020. obilježila je pandemija koronavirusa koja je poharala svijet. Zdravstvene posljedice pandemije mnogi osjećaju i danas, suočavajući se s post covid sindromom. Koje sve simptome možemo nazvati post covid simptomi i postoji li već u svijetu lijek za to stanje? Post...