Razlike između suhe i masne peruti

by | sij 27, 2023 | Zdravlje | 0 comments

Napisao zaljepsunasu

Perut često izaziva probleme sa samopouzdanjem, pogotovo kada se radi o masnom obliku peruti ili seboroičnom dermatitisu. Kada se spomene perut, većinom se pomisli na sitne bijele ljuskice koje su suhe i ispadaju s vlasišta, no kod seboroičnog dermatitisa radi se o težem obliku gdje dolazi do stvaranja masne i ljepljive peruti. 

Uzroci pojave peruti 

Prema najnovijim znanstvenim spoznajama poznato je da su gljivice iz roda Malassezia jedan od glavnih uzročnika pojave peruti. Njihovo prekomjerno širenje uzrokuje prebrzo obnavljanje stanica kože te dolazi do pojave peruti koja može biti suha ili masna. 

Osim gljivica, na pojavu peruti utječu i razni genetski čimbenici, hormonalna neravnoteža, nepravilna prehrana, stres, temperatura i okolišni čimbenici. 

Seboroični dermatitis ili masna perut 

U težim oblicima dolazi do stvaranja masne, žućkaste peruti koja ne ispada s vlasišta već je ljepljiva. U tim slučajevima se ta perut naziva seboroični dermatitis koji se pojavljuje postupno, a uz njega se često pojavljuje i svrbež vlasišta gdje se najčešće i pokazuju simptomi.  

Kod težeg oblika seboroičnog dermatitisa, crvene bubuljice mogu se pojaviti i na drugim dijelovima tijela osim vlasišta, kao što su obrve, rub nosa, prsa, zvukovod i iza ušiju. Uz pojavu crvenih bubuljica, dolazi i do pojave plakova koji kod novorođenčadi mogu biti ljuskavi i otporni i promjera 1-2 cm. Takvi plakovi često se šire i na kožu čela. 

Pravilna prehrana za smanjenje simptoma 

Kod seboročnog dermatitisa preporučuje se uravnotežena prehrana i korištenje dodataka prehrani (vitamini B i C, bromelin, flavonoidi, riblje ulje i ulje noćurka). Također se preporučuje izbjegavanje glutena, mliječnih proizvoda, kave, šećera i prerađene hrane. 

Kako bi se što uspješnije borili protiv seboroičnog dermatitisa trebali biste konzumirati ribu, puretinu, lješnjake, leću, hobotnicu, janjetinu, pistacije i ostalu hranu bogatu kalcijem, cinkom, bakrom i omega-3 masnim kiselinama. Osim toga, trebali biste konzumirati i hrane bogate vitaminima A i E (mrkva, alge, ječam, špinat, losos, orašasti plodovi, zobene pahuljice, svinjetina i druge).

Slični članci

Vrste ožiljaka od akni

Vrste ožiljaka od akni

Atrofični ožiljci - duboki, uleknuti ožiljci od akni koji nastaju kad rana od prištića ne zaraste pravilno ili kad je količina vezivnog tkiva nedostatna. Ovaj tip ožiljaka izgledom podsjeća na ubode debelih igala, zato ga se često naziva „ice pick”. Njihovo uklanjanje...

Suočavanje s napadajima panike: razumijevanje, simptomi i liječenje

Suočavanje s napadajima panike: razumijevanje, simptomi i liječenje

Napadaji panike, često zanemareni, predstavljaju značajan psihološki izazov s globalnim utjecajem. U članku je navedeno kako prepoznati napad panike, razlikovati ga od anksioznih napada te istražujemo efikasne strategije samopomoći i profesionalnog liječenja....

Što je to ultrazvuk srca?

Što je to ultrazvuk srca?

Funkcija srca, ključna za održavanje života, postaje jasnija putem ultrazvuka srca, poznatog i kao ehokardiografija. Ovaj dijagnostički postupak pruža precizan uvid u strukturu i rad srca, obogaćujući liječnike ključnim informacijama o zdravlju ovog vitalnog organa....