Razlike između suhe i masne peruti

by | sij 27, 2023 | Zdravlje | 0 comments

Napisao zaljepsunasu

Perut često izaziva probleme sa samopouzdanjem, pogotovo kada se radi o masnom obliku peruti ili seboroičnom dermatitisu. Kada se spomene perut, većinom se pomisli na sitne bijele ljuskice koje su suhe i ispadaju s vlasišta, no kod seboroičnog dermatitisa radi se o težem obliku gdje dolazi do stvaranja masne i ljepljive peruti. 

Uzroci pojave peruti 

Prema najnovijim znanstvenim spoznajama poznato je da su gljivice iz roda Malassezia jedan od glavnih uzročnika pojave peruti. Njihovo prekomjerno širenje uzrokuje prebrzo obnavljanje stanica kože te dolazi do pojave peruti koja može biti suha ili masna. 

Osim gljivica, na pojavu peruti utječu i razni genetski čimbenici, hormonalna neravnoteža, nepravilna prehrana, stres, temperatura i okolišni čimbenici. 

Seboroični dermatitis ili masna perut 

U težim oblicima dolazi do stvaranja masne, žućkaste peruti koja ne ispada s vlasišta već je ljepljiva. U tim slučajevima se ta perut naziva seboroični dermatitis koji se pojavljuje postupno, a uz njega se često pojavljuje i svrbež vlasišta gdje se najčešće i pokazuju simptomi.  

Kod težeg oblika seboroičnog dermatitisa, crvene bubuljice mogu se pojaviti i na drugim dijelovima tijela osim vlasišta, kao što su obrve, rub nosa, prsa, zvukovod i iza ušiju. Uz pojavu crvenih bubuljica, dolazi i do pojave plakova koji kod novorođenčadi mogu biti ljuskavi i otporni i promjera 1-2 cm. Takvi plakovi često se šire i na kožu čela. 

Pravilna prehrana za smanjenje simptoma 

Kod seboročnog dermatitisa preporučuje se uravnotežena prehrana i korištenje dodataka prehrani (vitamini B i C, bromelin, flavonoidi, riblje ulje i ulje noćurka). Također se preporučuje izbjegavanje glutena, mliječnih proizvoda, kave, šećera i prerađene hrane. 

Kako bi se što uspješnije borili protiv seboroičnog dermatitisa trebali biste konzumirati ribu, puretinu, lješnjake, leću, hobotnicu, janjetinu, pistacije i ostalu hranu bogatu kalcijem, cinkom, bakrom i omega-3 masnim kiselinama. Osim toga, trebali biste konzumirati i hrane bogate vitaminima A i E (mrkva, alge, ječam, špinat, losos, orašasti plodovi, zobene pahuljice, svinjetina i druge).

Slični članci

SHE Beauty Lounge – Kozmetički salon u Splitu koji oduzima dah

SHE Beauty Lounge – Kozmetički salon u Splitu koji oduzima dah

U srcu Splita, skrivena od gradske vreve i gužve, nalazi se SHE Beauty Lounge - moderni kozmetički salon koji privlači ljude svojim luksuznim interijerom i vrhunskim tretmanima za njegu lica i tijela. Uz vrhunske tretmane i personaliziranu uslugu, SHE Beauty Lounge...

HPV – zaštitite svoje zdravlje

HPV – zaštitite svoje zdravlje

Jedna od najčešće spolno prenosivih bolesti je HPV, odnosno Human Papillomavirus. HPV nije samo jedan virus već skupina od preko 100 tipova virusa koji mogu imati i teže posljedice. Infekcija HPV-om može uzrokovati i kožne bradavice koje se nalaze većinom  na...

POST COVID-19 SIMPTOMI O KOJIMA SE PREMALO RAZGOVARA

POST COVID-19 SIMPTOMI O KOJIMA SE PREMALO RAZGOVARA

2020. obilježila je pandemija koronavirusa koja je poharala svijet. Zdravstvene posljedice pandemije mnogi osjećaju i danas, suočavajući se s post covid sindromom. Koje sve simptome možemo nazvati post covid simptomi i postoji li već u svijetu lijek za to stanje? Post...