Razlike između suhe i masne peruti

by | sij 27, 2023 | Zdravlje | 0 comments

Napisao zaljepsunasu

Perut često izaziva probleme sa samopouzdanjem, pogotovo kada se radi o masnom obliku peruti ili seboroičnom dermatitisu. Kada se spomene perut, većinom se pomisli na sitne bijele ljuskice koje su suhe i ispadaju s vlasišta, no kod seboroičnog dermatitisa radi se o težem obliku gdje dolazi do stvaranja masne i ljepljive peruti. 

Uzroci pojave peruti 

Prema najnovijim znanstvenim spoznajama poznato je da su gljivice iz roda Malassezia jedan od glavnih uzročnika pojave peruti. Njihovo prekomjerno širenje uzrokuje prebrzo obnavljanje stanica kože te dolazi do pojave peruti koja može biti suha ili masna. 

Osim gljivica, na pojavu peruti utječu i razni genetski čimbenici, hormonalna neravnoteža, nepravilna prehrana, stres, temperatura i okolišni čimbenici. 

Seboroični dermatitis ili masna perut 

U težim oblicima dolazi do stvaranja masne, žućkaste peruti koja ne ispada s vlasišta već je ljepljiva. U tim slučajevima se ta perut naziva seboroični dermatitis koji se pojavljuje postupno, a uz njega se često pojavljuje i svrbež vlasišta gdje se najčešće i pokazuju simptomi.  

Kod težeg oblika seboroičnog dermatitisa, crvene bubuljice mogu se pojaviti i na drugim dijelovima tijela osim vlasišta, kao što su obrve, rub nosa, prsa, zvukovod i iza ušiju. Uz pojavu crvenih bubuljica, dolazi i do pojave plakova koji kod novorođenčadi mogu biti ljuskavi i otporni i promjera 1-2 cm. Takvi plakovi često se šire i na kožu čela. 

Pravilna prehrana za smanjenje simptoma 

Kod seboročnog dermatitisa preporučuje se uravnotežena prehrana i korištenje dodataka prehrani (vitamini B i C, bromelin, flavonoidi, riblje ulje i ulje noćurka). Također se preporučuje izbjegavanje glutena, mliječnih proizvoda, kave, šećera i prerađene hrane. 

Kako bi se što uspješnije borili protiv seboroičnog dermatitisa trebali biste konzumirati ribu, puretinu, lješnjake, leću, hobotnicu, janjetinu, pistacije i ostalu hranu bogatu kalcijem, cinkom, bakrom i omega-3 masnim kiselinama. Osim toga, trebali biste konzumirati i hrane bogate vitaminima A i E (mrkva, alge, ječam, špinat, losos, orašasti plodovi, zobene pahuljice, svinjetina i druge).

Slični članci

Povećana proizvodnja sebuma: uzroci i utjecaj na kožu

Povećana proizvodnja sebuma: uzroci i utjecaj na kožu

Sebum je prirodno ulje koje proizvode lojne žlijezde u koži i igra važnu ulogu u održavanju hidratacije i zaštite kože. Međutim, povećana proizvodnja sebuma može rezultirati raznim dermatološkim problemima i neugodnostima. Uzroci povećane proizvodnje sebuma Genetika:...

Kako pluća rade: esencijalna uloga u disanju

Kako pluća rade: esencijalna uloga u disanju

Pluća su ključni organi u ljudskom tijelu koji omogućuju vitalnu funkciju disanja. Njihov kompleksan proces rada osigurava da tijelo dobiva potrebni kisik i eliminira otpadni ugljični dioksid, što je esencijalno za održavanje života. Inspiracija: udisanje Proces...

Uzroci alergije na sunce: što stoji iza neželjenih reakcija kože

Uzroci alergije na sunce: što stoji iza neželjenih reakcija kože

Alergija na sunce, poznata i kao fotodermatoza, može biti frustrirajuća i neugodna. Razumijevanje uzroka ovog stanja ključno je za njegovo upravljanje i sprječavanje. Evo pregleda nekih glavnih uzroka alergije na sunce: 1. UV zračenje: Najčešći uzrok alergije na sunce...