Pregled madeža – maligni melanom

by | svi 11, 2023 | Zdravlje | 0 comments

Napisao zaljepsunasu

Madeži su nakupine stanica pigmenta na koži. Oni su česti i obično su bezopasni, ali u nekim slučajevima mogu biti znak ozbiljnijeg problema, uključujući melanom, vrstu raka kože.

Većina ljudi ima između 10 i 40 madeža na tijelu, a njihova pojava može biti genetski uvjetovana ili posljedica izloženosti suncu. Većina madeža ne uzrokuje nikakve simptome, ali ako počnu rasti, mijenjati boju, oblik ili rubove, krvare ili svrbe, trebali biste se obratiti dermatologu.

Dermatolozi preporučuju redovite preglede kože kako bi se otkrili novi madeži ili promjene na postojećim madežima u ranom stadiju. Također je važno zaštititi kožu od sunca kako bi se smanjio rizik od razvoja novih madeža ili potencijalno opasnih promjena na postojećim madežima.

U slučajevima kada je madež sumnjiv ili uzrokuje neugodne simptome, dermatolog može preporučiti njegovo uklanjanje. To se obično provodi jednostavnim kirurškim zahvatom pod lokalnom anestezijom. Nakon uklanjanja madeža, dermatolog će provesti analizu kako bi se utvrdilo je li madež benigni ili kancerogen. 

Maligni melanom

Melanom je vrsta karcinoma kože koja nastaje iz melanocita, stanica koje proizvode pigment melanin. To je najopasniji oblik raka kože jer se može širiti na druge dijelove tijela i uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Simptomi melanoma uključuju promjene na postojećim madežima ili stvaranje novih madeža, koji mogu biti asimetrični, imati nepravilne rubove, različite boje i veličine, te se mogu mijenjati u veličini, obliku i boji.

Dijagnoza melanoma obično uključuje biopsiju kože, u kojoj se uzima mali uzorak kože za daljnju analizu. Liječenje melanoma obično uključuje kirurško uklanjanje zahvaćenog područja kože, a ako se bolest proširila na druge dijelove tijela, mogu biti potrebne i druge terapije poput kemoterapije, radioterapije ili imunoterapije.

Prevencija melanoma uključuje izbjegavanje prekomjerne izloženosti UV zračenju, redovito pregledavanje kože radi otkrivanja promjena i upotrebu zaštitne opreme poput šešira i krema za sunčanje sa zaštitnim faktorom. Važno je redovito posjećivati dermatologa kako bi se provjerili postojeći madeži i otkrili eventualne promjene u ranom stadiju.

Slični članci

Povećana proizvodnja sebuma: uzroci i utjecaj na kožu

Povećana proizvodnja sebuma: uzroci i utjecaj na kožu

Sebum je prirodno ulje koje proizvode lojne žlijezde u koži i igra važnu ulogu u održavanju hidratacije i zaštite kože. Međutim, povećana proizvodnja sebuma može rezultirati raznim dermatološkim problemima i neugodnostima. Uzroci povećane proizvodnje sebuma Genetika:...

Kako pluća rade: esencijalna uloga u disanju

Kako pluća rade: esencijalna uloga u disanju

Pluća su ključni organi u ljudskom tijelu koji omogućuju vitalnu funkciju disanja. Njihov kompleksan proces rada osigurava da tijelo dobiva potrebni kisik i eliminira otpadni ugljični dioksid, što je esencijalno za održavanje života. Inspiracija: udisanje Proces...

Uzroci alergije na sunce: što stoji iza neželjenih reakcija kože

Uzroci alergije na sunce: što stoji iza neželjenih reakcija kože

Alergija na sunce, poznata i kao fotodermatoza, može biti frustrirajuća i neugodna. Razumijevanje uzroka ovog stanja ključno je za njegovo upravljanje i sprječavanje. Evo pregleda nekih glavnih uzroka alergije na sunce: 1. UV zračenje: Najčešći uzrok alergije na sunce...