MADEŽI: sve što trebate znati

by | svi 6, 2022 | Zdravlje | 0 comments

Napisao zaljepsunasu

Madeži su dobroćudne promjene koje se mogu javiti u bilo koje doba života. Iako se nekada u narodu govorilo kako su osobe koje imaju puno madeža sretne, današnje znanstvene spoznaje govore kako osobe s većim brojem madeža imaju i veći rizik da neki od njih prijeđe u melanoma.

Atipični madeži i kako ih prepoznati

Madeži mogu biti različitih veličina, boja i oblika. Neke osobe imaju ih od rođenja, dok se kod većine javljaju u adolescentnoj boji. Atipični madeži prepoznaju se pomoću pravila ABCDEFG. Riječ je o akronimima engleskih riječi koje označavaju suspektivnu promjenu na koži. Prije svega, važno je obratiti pažnju je li madež asimetričan. Maligni madeži imaju i nepravilne rubove te imaju dvije ili više boja. Znak za uzbunu je i ukoliko su veći od 6 milimetara te ukoliko rastu i uzdižu. Uz navedeno, može se javiti i osjećaj pečenja ili svrbeža madeža. Ukoliko primijetite neki od ovih znakova, momentalno se javite dermatologu kako bi napravili dermatoskopiju i smanjili broj uznapredovalih tumora na koži.

Uklanjanje madeža

Prilikom prvog dermatološkog pregleda utvrdit će se kakve ste puti, koliko madeža imati, postoji li u obitelji povijest melanoma te koliko često se morate kontrolirati. Dermatolog će utvrditi treba li određene madeže odstraniti, a u nekih slučajevima to će I učiniti tijekom pregleda. Uklanjanje madeža gotovo je bezbolna I prilično brza metoda, dok je pregled madeža potpuno bezbolan, a spašava život.

Dobna granica za melanome, ali i druge tumore na koži uvelike se smanjila. Riječ je nečemu što više nije rezervirano samo za stariju populaciju, već se javlja već i kod tridesetogodišnjaka. Alarm je to i poziv na pojačanu brigu o koži, koja uključuje samopreglede madeža i redovite godišnje kontrolne dermatološke preglede. Zapamtite: sreća onih koji imaju puno madeža na koži krije se isključivo u praćenju i kontroli istih!

Slični članci

Značajke i svrha internističkog pregleda

Značajke i svrha internističkog pregleda

Internistički pregled igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti, pružajući pacijentima holistički pristup brizi o njihovom zdravlju. Svrha internističkog pregleda je temeljita evaluacija pacijentovog općeg zdravstvenog stanja i identifikacija mogućih...

Što je inzulinska rezistencija

Što je inzulinska rezistencija

Šećerna bolest predstavlja značajan izazov za modernu medicinu i povezana je s povećanim rizikom od moždanog udara, srčanog udara, kroničnog oštećenja bubrega i oštećenja krvnih žila u mrežnici, što može dovesti do gubitka vida. Među različitim oblicima šećerne...