HPV – zaštitite svoje zdravlje

by | ožu 15, 2023 | Zdravlje | 0 comments

Napisao zaljepsunasu

Jedna od najčešće spolno prenosivih bolesti je HPV, odnosno Human Papillomavirus. HPV nije samo jedan virus već skupina od preko 100 tipova virusa koji mogu imati i teže posljedice. Infekcija HPV-om može uzrokovati i kožne bradavice koje se nalaze većinom  na šakama i prstima ruke, ali i kondilome koji se pojavljuju u anogenitalnoj regiji.

Tipovi HPV-a

HPV virusi dijele se prema rizičnosti na nisko i visokorizične. Među niskorizične spadaju tipovi 6, 11, 40, 42, 43, 44 i 54, a u visokorizične tipovi 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 58, 68, 82. Ovi tipovi HPV virusa su spolno prenosivi i utječu na promjene u anogenitalnoj regiji (anus, vrat maternice, rodnica, penis) te neki od njih dovode do promjena visokog stupnja koje mogu uzrokovati razvoj karcinoma i predstadija karcinoma.

Osim spolno prenosivih tipova HPV virusa kojih je oko 30, postoje i tipovi 1, 2, 4, 26, 27, 29, 41, 57, 3, 10, 28 i 49 koji spadaju pod kožne viruse i uzrokuju stvaranje bradavica na stopalima, rukama, vratu i dugim dijelovima tijela.

Liječenje infekcije HPV-a

Kod pojave anogenitalnih ili kožnih bradavica one se otklanjaju korištenjem krema, smrzavanjem, spaljivanjem ili kirurškim putem. U slučaju kada se bradavice (kondilomi) stvaraju u mokraćnoj cijevi tada se može koristiti laserska terapija, a u nekim slučajevima se prema potrebi primjenjuje lokalna kemijska terapija, kirurški tretman ili krioterapija tekućim dušikom.

Kod težih oblika infekcije HPV-om u kojima dolazi do promjena na sluznici te promjene se uklanjaju kirurškim tretmanima, laserski ili elektrokoagulacijom. Elektrokoagulacija je metoda primjenjivanja izmjenične struje visoke frekvencije u svrhu koagulacije tkiva. Kod elektrokoagulacije koristi se mala igla pomoću koje se struja usmjerava u željeno područje.

Uz navedene oblike liječenja također se preporučuje prestanak pušenja i izbjegavanje konzumacije alkohola kao i pravilna prehrana te ostali postupci kojima inficirana osoba može ojačati vlastiti imunološki sustav.

Slični članci

Vrste ožiljaka od akni

Vrste ožiljaka od akni

Atrofični ožiljci - duboki, uleknuti ožiljci od akni koji nastaju kad rana od prištića ne zaraste pravilno ili kad je količina vezivnog tkiva nedostatna. Ovaj tip ožiljaka izgledom podsjeća na ubode debelih igala, zato ga se često naziva „ice pick”. Njihovo uklanjanje...

Suočavanje s napadajima panike: razumijevanje, simptomi i liječenje

Suočavanje s napadajima panike: razumijevanje, simptomi i liječenje

Napadaji panike, često zanemareni, predstavljaju značajan psihološki izazov s globalnim utjecajem. U članku je navedeno kako prepoznati napad panike, razlikovati ga od anksioznih napada te istražujemo efikasne strategije samopomoći i profesionalnog liječenja....

Što je to ultrazvuk srca?

Što je to ultrazvuk srca?

Funkcija srca, ključna za održavanje života, postaje jasnija putem ultrazvuka srca, poznatog i kao ehokardiografija. Ovaj dijagnostički postupak pruža precizan uvid u strukturu i rad srca, obogaćujući liječnike ključnim informacijama o zdravlju ovog vitalnog organa....