HPV – zaštitite svoje zdravlje

by | ožu 15, 2023 | Zdravlje | 0 comments

Napisao zaljepsunasu

Jedna od najčešće spolno prenosivih bolesti je HPV, odnosno Human Papillomavirus. HPV nije samo jedan virus već skupina od preko 100 tipova virusa koji mogu imati i teže posljedice. Infekcija HPV-om može uzrokovati i kožne bradavice koje se nalaze većinom  na šakama i prstima ruke, ali i kondilome koji se pojavljuju u anogenitalnoj regiji.

Tipovi HPV-a

HPV virusi dijele se prema rizičnosti na nisko i visokorizične. Među niskorizične spadaju tipovi 6, 11, 40, 42, 43, 44 i 54, a u visokorizične tipovi 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 58, 68, 82. Ovi tipovi HPV virusa su spolno prenosivi i utječu na promjene u anogenitalnoj regiji (anus, vrat maternice, rodnica, penis) te neki od njih dovode do promjena visokog stupnja koje mogu uzrokovati razvoj karcinoma i predstadija karcinoma.

Osim spolno prenosivih tipova HPV virusa kojih je oko 30, postoje i tipovi 1, 2, 4, 26, 27, 29, 41, 57, 3, 10, 28 i 49 koji spadaju pod kožne viruse i uzrokuju stvaranje bradavica na stopalima, rukama, vratu i dugim dijelovima tijela.

Liječenje infekcije HPV-a

Kod pojave anogenitalnih ili kožnih bradavica one se otklanjaju korištenjem krema, smrzavanjem, spaljivanjem ili kirurškim putem. U slučaju kada se bradavice (kondilomi) stvaraju u mokraćnoj cijevi tada se može koristiti laserska terapija, a u nekim slučajevima se prema potrebi primjenjuje lokalna kemijska terapija, kirurški tretman ili krioterapija tekućim dušikom.

Kod težih oblika infekcije HPV-om u kojima dolazi do promjena na sluznici te promjene se uklanjaju kirurškim tretmanima, laserski ili elektrokoagulacijom. Elektrokoagulacija je metoda primjenjivanja izmjenične struje visoke frekvencije u svrhu koagulacije tkiva. Kod elektrokoagulacije koristi se mala igla pomoću koje se struja usmjerava u željeno područje.

Uz navedene oblike liječenja također se preporučuje prestanak pušenja i izbjegavanje konzumacije alkohola kao i pravilna prehrana te ostali postupci kojima inficirana osoba može ojačati vlastiti imunološki sustav.

Slični članci

Opće informacije o Ventolin testu

Opće informacije o Ventolin testu

Ventolin test, koji je poznat i kao bronhodilatatorska spirometrija, omogućuje liječnicima bolje razumijevanje funkcioniranja pluća i njihovu reakciju na bronhodilatatore poput lijeka Ventolin. Ovaj test koristi se za procjenu plućne funkcije i dijagnozu stanja kao...

Depresija: što je i kako se boriti?

Depresija: što je i kako se boriti?

Depresija je ozbiljna bolest koja ima značajan utjecaj na živote ljudi diljem svijeta. To je poremećaj raspoloženja koji karakteriziraju dugotrajna tuga, gubitak interesa za uobičajene aktivnosti i emotivna bol. Faktori kao što su stres, traumatični događaji,...

Pulmolog privatno: Osigurajte optimalnu njegu i brigu za svoja pluća!

Pulmolog privatno: Osigurajte optimalnu njegu i brigu za svoja pluća!

Ključne usluge privatnih pulmologa Privatni pulmolozi su stručnjaci za bolesti pluća koji rade izvan javnih zdravstvenih ustanova u privatnoj praksi. Njihova stručnost obuhvaća dijagnosticiranje, liječenje i upravljanje raznim bolestima dišnog sustava poput...