Fibromi – sve što trebate znati o visećim bradavicama

by | lip 2, 2023 | Zdravlje | 0 comments

Napisao zaljepsunasu

Vjerojatno ste se i sami u životu susreli s fibromima, a da niste znali o čemu je točno riječ. Možda ste pomislili kako biste trebali napraviti pregled madeža, no, iako slični, fibromi nisu isto što i madeži. Evo što trebate znati o njima.

Što su fibromi i koji su simptomi fibroma?

Fibromi su izrasline koje se učestalo pojavljuju na koži. Dolaze u raznim oblicima, bojama i veličinama. Najprepoznatljiviji oblik fibroma je onaj koji sliči bradavici koja visi na maloj peteljcii. Njihov broj na tijelu također varira od osobe do osobe, pa ih tako netko ima svega nekoliko, dok nije neuobičajeno da ih se na tijelu nalazi i nekoliko desetaka.

Fibromi nisu znak za uzbunu. Benigne su to izrasline, meke ili tvrđe konzistencije. Prvi simptom je sama pojava izrasline koja kod nekih može uzrokovati svrbež, peckanje ili nelagodu zbog mjesta na kojem se nalazi. Ipak, fibromi su primarno estetski problem i nije ih potrebno uklanjati.

Vrste fibroma

Razlikujemo nekoliko vrsta fibroma: one koji se nalaze u ustima, na spolovilu, na stopalu, u maternici te peringularne fibrome koji rastu blizu noktiju na prstima ruku ili nogu te angiofibrome: male papule na stražnjem dijelu nosa i na obrazima.

Jedna od vrsta fibroma su i  dermatofibromi. Češće se jave kod žena, nego kod muškaraca i obično su manji od 1 cm u promjeru.

Liječenje fibroma

Fibromi se liječe na nekoliko načina – kirurškim putem ili pomoću manje invazivnih metoda (elektrokoagulacija, laser, aplanacija).

Elektrokoagulacija je vrlo učinkovita metoda uklanjanja fibroma. Na precizan i bezbolan način u kratkom roku uklanja fibrome i ostavlja minimalan trag. Dobre rezultate moguće je postići i tretmanom radiofrekvencije kod kojeg se istovremeno reže i koagulira tkivo, bez upotrebe fizičkog pritiska.

Odlučite li se na uklanjanje fibroma, svakako se konzultirajte s liječnikom specijalistom i raspitajte se o svim mogućnostima, benefitima i eventualnim lošim stranama svake od metoda uklanjanja fibroma.

Slični članci

Vrste ožiljaka od akni

Vrste ožiljaka od akni

Atrofični ožiljci - duboki, uleknuti ožiljci od akni koji nastaju kad rana od prištića ne zaraste pravilno ili kad je količina vezivnog tkiva nedostatna. Ovaj tip ožiljaka izgledom podsjeća na ubode debelih igala, zato ga se često naziva „ice pick”. Njihovo uklanjanje...

Suočavanje s napadajima panike: razumijevanje, simptomi i liječenje

Suočavanje s napadajima panike: razumijevanje, simptomi i liječenje

Napadaji panike, često zanemareni, predstavljaju značajan psihološki izazov s globalnim utjecajem. U članku je navedeno kako prepoznati napad panike, razlikovati ga od anksioznih napada te istražujemo efikasne strategije samopomoći i profesionalnog liječenja....

Što je to ultrazvuk srca?

Što je to ultrazvuk srca?

Funkcija srca, ključna za održavanje života, postaje jasnija putem ultrazvuka srca, poznatog i kao ehokardiografija. Ovaj dijagnostički postupak pruža precizan uvid u strukturu i rad srca, obogaćujući liječnike ključnim informacijama o zdravlju ovog vitalnog organa....