Elektrokardiografski (EKG) pregled

by | sij 27, 2023 | Zdravlje | 0 comments

Napisao zaljepsunasu

Ako osjećate tegobe koje mogu biti povezane sa srcem ili krvnim žilama trebali biste se naručiti na kardiološki pregled s EKG-om. EKG pregled je nezamjenjiva metoda dijagnostike u kardiologiji, a uz to je i bezbolan i jednostavan način pregleda srčane aktivnosti.

EKG pregled

EKG pregledom snimaju se i bilježe električne aktivnosti srca. Pomoću nalaza mogu se prepoznati uzroci tegoba koje pacijent osjeća te se nastaviti s prikladnom terapijom ili daljnjim pretragama ako su potrebne.

Prije EKG pregleda nisu potrebne posebne pripreme, ali bitno je da navedete terapije koje inače koristite. Također je bitno da Vam je tijekom pregleda ugodno i toplo kako drhtanje ne bi narušilo kvalitetu dobivenih rezultata snimanja.

EKG daje grafički prikaz srčane aktivnosti u obliku valova, a može ukazati na prijašnje srčane udare ili neobičnosti u srčanom ritmu.

Ergometrija

Ergometrija je test opterećenja koji mjeri i bilježi električnu aktivnost srca pod opterećenjem. Može se izvoditi na pokretnoj traci ili sobnom biciklu. Rezultati ergometrije otkrivaju kakav je protok krvi kroz koronarne arterije prilikom povećanog napora, a mogu ukazati i na koronarnu bolest kod pacijenta. Pomoću ergometrije može se ustanoviti kada koronarni protok nije dostatan jer dolazi do promjena električne aktivnosti srca i pojave tegoba kod pacijenta.

Prije početka mjerenja, na prsni koš se zalijepe elektrode koje su povezane s računalom koje bilježi električnu aktivnost srca, a na desnoj nadlaktici se mjeri tlak. Opterećenje se povećava u definiranim intervalima povećanjem brzine ili nagiba kako bi pretraga bila kontrolirana i rezultati kvalitetni.

Preporučuje se da pacijent na pretragu dođe u udobnoj odjeći i obući kako bi i hodanje bilo što udobnije. Rezultati ergometrije vidljivi su po završetku pretrage, a nalaz kroz 10 minuta.

Slični članci

Opće informacije o Ventolin testu

Opće informacije o Ventolin testu

Ventolin test, koji je poznat i kao bronhodilatatorska spirometrija, omogućuje liječnicima bolje razumijevanje funkcioniranja pluća i njihovu reakciju na bronhodilatatore poput lijeka Ventolin. Ovaj test koristi se za procjenu plućne funkcije i dijagnozu stanja kao...

Depresija: što je i kako se boriti?

Depresija: što je i kako se boriti?

Depresija je ozbiljna bolest koja ima značajan utjecaj na živote ljudi diljem svijeta. To je poremećaj raspoloženja koji karakteriziraju dugotrajna tuga, gubitak interesa za uobičajene aktivnosti i emotivna bol. Faktori kao što su stres, traumatični događaji,...

Pulmolog privatno: Osigurajte optimalnu njegu i brigu za svoja pluća!

Pulmolog privatno: Osigurajte optimalnu njegu i brigu za svoja pluća!

Ključne usluge privatnih pulmologa Privatni pulmolozi su stručnjaci za bolesti pluća koji rade izvan javnih zdravstvenih ustanova u privatnoj praksi. Njihova stručnost obuhvaća dijagnosticiranje, liječenje i upravljanje raznim bolestima dišnog sustava poput...