Elektrokardiografski (EKG) pregled

by | sij 27, 2023 | Zdravlje | 0 comments

Napisao zaljepsunasu

Ako osjećate tegobe koje mogu biti povezane sa srcem ili krvnim žilama trebali biste se naručiti na kardiološki pregled s EKG-om. EKG pregled je nezamjenjiva metoda dijagnostike u kardiologiji, a uz to je i bezbolan i jednostavan način pregleda srčane aktivnosti.

EKG pregled

EKG pregledom snimaju se i bilježe električne aktivnosti srca. Pomoću nalaza mogu se prepoznati uzroci tegoba koje pacijent osjeća te se nastaviti s prikladnom terapijom ili daljnjim pretragama ako su potrebne.

Prije EKG pregleda nisu potrebne posebne pripreme, ali bitno je da navedete terapije koje inače koristite. Također je bitno da Vam je tijekom pregleda ugodno i toplo kako drhtanje ne bi narušilo kvalitetu dobivenih rezultata snimanja.

EKG daje grafički prikaz srčane aktivnosti u obliku valova, a može ukazati na prijašnje srčane udare ili neobičnosti u srčanom ritmu.

Ergometrija

Ergometrija je test opterećenja koji mjeri i bilježi električnu aktivnost srca pod opterećenjem. Može se izvoditi na pokretnoj traci ili sobnom biciklu. Rezultati ergometrije otkrivaju kakav je protok krvi kroz koronarne arterije prilikom povećanog napora, a mogu ukazati i na koronarnu bolest kod pacijenta. Pomoću ergometrije može se ustanoviti kada koronarni protok nije dostatan jer dolazi do promjena električne aktivnosti srca i pojave tegoba kod pacijenta.

Prije početka mjerenja, na prsni koš se zalijepe elektrode koje su povezane s računalom koje bilježi električnu aktivnost srca, a na desnoj nadlaktici se mjeri tlak. Opterećenje se povećava u definiranim intervalima povećanjem brzine ili nagiba kako bi pretraga bila kontrolirana i rezultati kvalitetni.

Preporučuje se da pacijent na pretragu dođe u udobnoj odjeći i obući kako bi i hodanje bilo što udobnije. Rezultati ergometrije vidljivi su po završetku pretrage, a nalaz kroz 10 minuta.

Slični članci

Tipovi vitiliga

Tipovi vitiliga

Vitiligo je kožna bolest koja uzrokuje gubitak pigmenta, a može se pojaviti u različitim oblicima. Razlikovanje tipova vitiliga pomaže u razumijevanju tijeka bolesti i planiranju adekvatnog liječenja. Javlja se kada melanociti, stanice odgovorne za proizvodnju...

Povećana proizvodnja sebuma: uzroci i utjecaj na kožu

Povećana proizvodnja sebuma: uzroci i utjecaj na kožu

Sebum je prirodno ulje koje proizvode lojne žlijezde u koži i igra važnu ulogu u održavanju hidratacije i zaštite kože. Međutim, povećana proizvodnja sebuma može rezultirati raznim dermatološkim problemima i neugodnostima. Uzroci povećane proizvodnje sebuma Genetika:...

Kako pluća rade: esencijalna uloga u disanju

Kako pluća rade: esencijalna uloga u disanju

Pluća su ključni organi u ljudskom tijelu koji omogućuju vitalnu funkciju disanja. Njihov kompleksan proces rada osigurava da tijelo dobiva potrebni kisik i eliminira otpadni ugljični dioksid, što je esencijalno za održavanje života. Inspiracija: udisanje Proces...