Elektrokardiografski (EKG) pregled

by | sij 27, 2023 | Zdravlje | 0 comments

Napisao zaljepsunasu

Ako osjećate tegobe koje mogu biti povezane sa srcem ili krvnim žilama trebali biste se naručiti na kardiološki pregled s EKG-om. EKG pregled je nezamjenjiva metoda dijagnostike u kardiologiji, a uz to je i bezbolan i jednostavan način pregleda srčane aktivnosti.

EKG pregled

EKG pregledom snimaju se i bilježe električne aktivnosti srca. Pomoću nalaza mogu se prepoznati uzroci tegoba koje pacijent osjeća te se nastaviti s prikladnom terapijom ili daljnjim pretragama ako su potrebne.

Prije EKG pregleda nisu potrebne posebne pripreme, ali bitno je da navedete terapije koje inače koristite. Također je bitno da Vam je tijekom pregleda ugodno i toplo kako drhtanje ne bi narušilo kvalitetu dobivenih rezultata snimanja.

EKG daje grafički prikaz srčane aktivnosti u obliku valova, a može ukazati na prijašnje srčane udare ili neobičnosti u srčanom ritmu.

Ergometrija

Ergometrija je test opterećenja koji mjeri i bilježi električnu aktivnost srca pod opterećenjem. Može se izvoditi na pokretnoj traci ili sobnom biciklu. Rezultati ergometrije otkrivaju kakav je protok krvi kroz koronarne arterije prilikom povećanog napora, a mogu ukazati i na koronarnu bolest kod pacijenta. Pomoću ergometrije može se ustanoviti kada koronarni protok nije dostatan jer dolazi do promjena električne aktivnosti srca i pojave tegoba kod pacijenta.

Prije početka mjerenja, na prsni koš se zalijepe elektrode koje su povezane s računalom koje bilježi električnu aktivnost srca, a na desnoj nadlaktici se mjeri tlak. Opterećenje se povećava u definiranim intervalima povećanjem brzine ili nagiba kako bi pretraga bila kontrolirana i rezultati kvalitetni.

Preporučuje se da pacijent na pretragu dođe u udobnoj odjeći i obući kako bi i hodanje bilo što udobnije. Rezultati ergometrije vidljivi su po završetku pretrage, a nalaz kroz 10 minuta.

Slični članci

SHE Beauty Lounge – Kozmetički salon u Splitu koji oduzima dah

SHE Beauty Lounge – Kozmetički salon u Splitu koji oduzima dah

U srcu Splita, skrivena od gradske vreve i gužve, nalazi se SHE Beauty Lounge - moderni kozmetički salon koji privlači ljude svojim luksuznim interijerom i vrhunskim tretmanima za njegu lica i tijela. Uz vrhunske tretmane i personaliziranu uslugu, SHE Beauty Lounge...

HPV – zaštitite svoje zdravlje

HPV – zaštitite svoje zdravlje

Jedna od najčešće spolno prenosivih bolesti je HPV, odnosno Human Papillomavirus. HPV nije samo jedan virus već skupina od preko 100 tipova virusa koji mogu imati i teže posljedice. Infekcija HPV-om može uzrokovati i kožne bradavice koje se nalaze većinom  na...

POST COVID-19 SIMPTOMI O KOJIMA SE PREMALO RAZGOVARA

POST COVID-19 SIMPTOMI O KOJIMA SE PREMALO RAZGOVARA

2020. obilježila je pandemija koronavirusa koja je poharala svijet. Zdravstvene posljedice pandemije mnogi osjećaju i danas, suočavajući se s post covid sindromom. Koje sve simptome možemo nazvati post covid simptomi i postoji li već u svijetu lijek za to stanje? Post...