Elektrokardiografski (EKG) pregled

by | sij 27, 2023 | Zdravlje | 0 comments

Napisao zaljepsunasu

Ako osjećate tegobe koje mogu biti povezane sa srcem ili krvnim žilama trebali biste se naručiti na kardiološki pregled s EKG-om. EKG pregled je nezamjenjiva metoda dijagnostike u kardiologiji, a uz to je i bezbolan i jednostavan način pregleda srčane aktivnosti.

EKG pregled

EKG pregledom snimaju se i bilježe električne aktivnosti srca. Pomoću nalaza mogu se prepoznati uzroci tegoba koje pacijent osjeća te se nastaviti s prikladnom terapijom ili daljnjim pretragama ako su potrebne.

Prije EKG pregleda nisu potrebne posebne pripreme, ali bitno je da navedete terapije koje inače koristite. Također je bitno da Vam je tijekom pregleda ugodno i toplo kako drhtanje ne bi narušilo kvalitetu dobivenih rezultata snimanja.

EKG daje grafički prikaz srčane aktivnosti u obliku valova, a može ukazati na prijašnje srčane udare ili neobičnosti u srčanom ritmu.

Ergometrija

Ergometrija je test opterećenja koji mjeri i bilježi električnu aktivnost srca pod opterećenjem. Može se izvoditi na pokretnoj traci ili sobnom biciklu. Rezultati ergometrije otkrivaju kakav je protok krvi kroz koronarne arterije prilikom povećanog napora, a mogu ukazati i na koronarnu bolest kod pacijenta. Pomoću ergometrije može se ustanoviti kada koronarni protok nije dostatan jer dolazi do promjena električne aktivnosti srca i pojave tegoba kod pacijenta.

Prije početka mjerenja, na prsni koš se zalijepe elektrode koje su povezane s računalom koje bilježi električnu aktivnost srca, a na desnoj nadlaktici se mjeri tlak. Opterećenje se povećava u definiranim intervalima povećanjem brzine ili nagiba kako bi pretraga bila kontrolirana i rezultati kvalitetni.

Preporučuje se da pacijent na pretragu dođe u udobnoj odjeći i obući kako bi i hodanje bilo što udobnije. Rezultati ergometrije vidljivi su po završetku pretrage, a nalaz kroz 10 minuta.

Slični članci

Uzroci alergije na sunce: što stoji iza neželjenih reakcija kože

Uzroci alergije na sunce: što stoji iza neželjenih reakcija kože

Alergija na sunce, poznata i kao fotodermatoza, može biti frustrirajuća i neugodna. Razumijevanje uzroka ovog stanja ključno je za njegovo upravljanje i sprječavanje. Evo pregleda nekih glavnih uzroka alergije na sunce: 1. UV zračenje: Najčešći uzrok alergije na sunce...

Što su palpitacije?

Što su palpitacije?

Palpitacije su medicinski pojam koji označava svjesnost otkucaja srca. Premda mogu biti izvor nelagode i zabrinutosti, palpitacije su rijetko znak životno ugrožavajućih poremećaja srca. Kako definiramo palpitacije? U normalnim okolnostima, ritam srca se ne osjeća....

Utjecaj životnog prostora na psihičko i mentalno zdravlje

Utjecaj životnog prostora na psihičko i mentalno zdravlje

https://www.freepik.com/free-photo/cheerful-woman-lying-relaxing-sofa-home_8195350.htm Naš životni prostor, bilo da se radi o domu, radnom okruženju ili javnim mjestima koja često posjećujemo, predstavlja mnogo više od fizičkog okruženja u kojem živimo. To je živo...