Ekscizija – postupak i oporavak

by | lip 2, 2023 | Zdravlje | 0 comments

Napisao zaljepsunasu

Ekscizija je postupak koji se provodi u dermatologiji radi uklanjanja neželjenih lezija na koži. To mogu biti različiti tipovi tumora, cista, madeža i drugih izraslina. Postupak ekscizije može se raditi u svrhu liječenja, ali i zbog estetskih i praktičnih razloga.

Kako izgleda postupak ekscizije?

Ekscizija se obično izvodi u lokalnoj anesteziji, što znači da pacijent neće osjetiti bol tijekom samog postupka. Ekscizija je relativno jednostavan postupak koji se provodi u ordinaciji dermatologa. Prije samog zahvata liječnik specijalist koji će raditi zahvat ima kratke konzultacije s pacijentom kako bi objasnio sam postupak i dao upute za njegu rane.

Postupak ekscizije započinje pripremom kirurškog područja. To uključuje uklanjanje dlaka u području i dezinfekciju kože. U slučaju da se lezija nalazi na području koje je prekriveno dlakama, pacijentima se preporučuje da uklanjanje dlaka prepuste medicinskom osoblju kako ne bi napravili ranu na koži zbog koje liječnik možda neće biti u mogućnosti napraviti eksciziju. Nakon toga dermatolog koristi skalpel ili posebne kirurške škare kako bi uklonio neželjenu leziju. Nakon što je lezija uklonjena, područje se obično šiva kako bi se spriječilo daljnje krvarenje i infekcija, a lezija se šalje na patohistološku obradu.

Oporavak nakon ekscizije

Oporavak nakon dermatološke ekscizije može varirati ovisno o veličini i dubini uklonjene lezije. Manje lezije obično  zacijele u roku od nekoliko dana, dok će veće lezije možda zahtijevati nekoliko tjedana da  potpuno zacijele. Važno je slijediti upute dermatologa o njezi rane nakon postupka kako bi se osiguralo što brže i uspješnije zacjeljivanje.

Ekscizija je siguran i učinkovit postupak koji se često koristi za uklanjanje različitih izraslina na koži. Važno je da se ovaj postupak provodi samo od strane specijaliste kirurga ili dermatologa kako bi se osiguralo sigurno i uspješno uklanjanje lezija. Također, pacijenti bi trebali biti svjesni mogućih rizika i komplikacija, uključujući krvarenje, infekcije i veće ožiljke (keloide ili hipertrofični ožiljci) koji su rezultat pretjerane reakcije na zacjeljivanje.

Slični članci

Što su palpitacije?

Što su palpitacije?

Palpitacije su medicinski pojam koji označava svjesnost otkucaja srca. Premda mogu biti izvor nelagode i zabrinutosti, palpitacije su rijetko znak životno ugrožavajućih poremećaja srca. Kako definiramo palpitacije? U normalnim okolnostima, ritam srca se ne osjeća....

Utjecaj životnog prostora na psihičko i mentalno zdravlje

Utjecaj životnog prostora na psihičko i mentalno zdravlje

https://www.freepik.com/free-photo/cheerful-woman-lying-relaxing-sofa-home_8195350.htm Naš životni prostor, bilo da se radi o domu, radnom okruženju ili javnim mjestima koja često posjećujemo, predstavlja mnogo više od fizičkog okruženja u kojem živimo. To je živo...

Kašalj kod odraslih

Kašalj kod odraslih

Kašalj je jedan od najčešćih simptoma koji se javlja kod odraslih osoba, a može biti znak različitih zdravstvenih problema. Razumijevanje kašlja, njegovih uzroka i tretmana ključno je za održavanje dobrobiti odraslih. U ovom članku, istražit ćemo nekoliko ključnih...