Ekscizija – postupak i oporavak

by | lip 2, 2023 | Zdravlje | 0 comments

Napisao zaljepsunasu

Ekscizija je postupak koji se provodi u dermatologiji radi uklanjanja neželjenih lezija na koži. To mogu biti različiti tipovi tumora, cista, madeža i drugih izraslina. Postupak ekscizije može se raditi u svrhu liječenja, ali i zbog estetskih i praktičnih razloga.

Kako izgleda postupak ekscizije?

Ekscizija se obično izvodi u lokalnoj anesteziji, što znači da pacijent neće osjetiti bol tijekom samog postupka. Ekscizija je relativno jednostavan postupak koji se provodi u ordinaciji dermatologa. Prije samog zahvata liječnik specijalist koji će raditi zahvat ima kratke konzultacije s pacijentom kako bi objasnio sam postupak i dao upute za njegu rane.

Postupak ekscizije započinje pripremom kirurškog područja. To uključuje uklanjanje dlaka u području i dezinfekciju kože. U slučaju da se lezija nalazi na području koje je prekriveno dlakama, pacijentima se preporučuje da uklanjanje dlaka prepuste medicinskom osoblju kako ne bi napravili ranu na koži zbog koje liječnik možda neće biti u mogućnosti napraviti eksciziju. Nakon toga dermatolog koristi skalpel ili posebne kirurške škare kako bi uklonio neželjenu leziju. Nakon što je lezija uklonjena, područje se obično šiva kako bi se spriječilo daljnje krvarenje i infekcija, a lezija se šalje na patohistološku obradu.

Oporavak nakon ekscizije

Oporavak nakon dermatološke ekscizije može varirati ovisno o veličini i dubini uklonjene lezije. Manje lezije obično  zacijele u roku od nekoliko dana, dok će veće lezije možda zahtijevati nekoliko tjedana da  potpuno zacijele. Važno je slijediti upute dermatologa o njezi rane nakon postupka kako bi se osiguralo što brže i uspješnije zacjeljivanje.

Ekscizija je siguran i učinkovit postupak koji se često koristi za uklanjanje različitih izraslina na koži. Važno je da se ovaj postupak provodi samo od strane specijaliste kirurga ili dermatologa kako bi se osiguralo sigurno i uspješno uklanjanje lezija. Također, pacijenti bi trebali biti svjesni mogućih rizika i komplikacija, uključujući krvarenje, infekcije i veće ožiljke (keloide ili hipertrofični ožiljci) koji su rezultat pretjerane reakcije na zacjeljivanje.

Slični članci

Opće informacije o Ventolin testu

Opće informacije o Ventolin testu

Ventolin test, koji je poznat i kao bronhodilatatorska spirometrija, omogućuje liječnicima bolje razumijevanje funkcioniranja pluća i njihovu reakciju na bronhodilatatore poput lijeka Ventolin. Ovaj test koristi se za procjenu plućne funkcije i dijagnozu stanja kao...

Depresija: što je i kako se boriti?

Depresija: što je i kako se boriti?

Depresija je ozbiljna bolest koja ima značajan utjecaj na živote ljudi diljem svijeta. To je poremećaj raspoloženja koji karakteriziraju dugotrajna tuga, gubitak interesa za uobičajene aktivnosti i emotivna bol. Faktori kao što su stres, traumatični događaji,...

Pulmolog privatno: Osigurajte optimalnu njegu i brigu za svoja pluća!

Pulmolog privatno: Osigurajte optimalnu njegu i brigu za svoja pluća!

Ključne usluge privatnih pulmologa Privatni pulmolozi su stručnjaci za bolesti pluća koji rade izvan javnih zdravstvenih ustanova u privatnoj praksi. Njihova stručnost obuhvaća dijagnosticiranje, liječenje i upravljanje raznim bolestima dišnog sustava poput...