Ekscizija – postupak i oporavak

by | lip 2, 2023 | Zdravlje | 0 comments

Napisao zaljepsunasu

Ekscizija je postupak koji se provodi u dermatologiji radi uklanjanja neželjenih lezija na koži. To mogu biti različiti tipovi tumora, cista, madeža i drugih izraslina. Postupak ekscizije može se raditi u svrhu liječenja, ali i zbog estetskih i praktičnih razloga.

Kako izgleda postupak ekscizije?

Ekscizija se obično izvodi u lokalnoj anesteziji, što znači da pacijent neće osjetiti bol tijekom samog postupka. Ekscizija je relativno jednostavan postupak koji se provodi u ordinaciji dermatologa. Prije samog zahvata liječnik specijalist koji će raditi zahvat ima kratke konzultacije s pacijentom kako bi objasnio sam postupak i dao upute za njegu rane.

Postupak ekscizije započinje pripremom kirurškog područja. To uključuje uklanjanje dlaka u području i dezinfekciju kože. U slučaju da se lezija nalazi na području koje je prekriveno dlakama, pacijentima se preporučuje da uklanjanje dlaka prepuste medicinskom osoblju kako ne bi napravili ranu na koži zbog koje liječnik možda neće biti u mogućnosti napraviti eksciziju. Nakon toga dermatolog koristi skalpel ili posebne kirurške škare kako bi uklonio neželjenu leziju. Nakon što je lezija uklonjena, područje se obično šiva kako bi se spriječilo daljnje krvarenje i infekcija, a lezija se šalje na patohistološku obradu.

Oporavak nakon ekscizije

Oporavak nakon dermatološke ekscizije može varirati ovisno o veličini i dubini uklonjene lezije. Manje lezije obično  zacijele u roku od nekoliko dana, dok će veće lezije možda zahtijevati nekoliko tjedana da  potpuno zacijele. Važno je slijediti upute dermatologa o njezi rane nakon postupka kako bi se osiguralo što brže i uspješnije zacjeljivanje.

Ekscizija je siguran i učinkovit postupak koji se često koristi za uklanjanje različitih izraslina na koži. Važno je da se ovaj postupak provodi samo od strane specijaliste kirurga ili dermatologa kako bi se osiguralo sigurno i uspješno uklanjanje lezija. Također, pacijenti bi trebali biti svjesni mogućih rizika i komplikacija, uključujući krvarenje, infekcije i veće ožiljke (keloide ili hipertrofični ožiljci) koji su rezultat pretjerane reakcije na zacjeljivanje.

Slični članci

Tipovi vitiliga

Tipovi vitiliga

Vitiligo je kožna bolest koja uzrokuje gubitak pigmenta, a može se pojaviti u različitim oblicima. Razlikovanje tipova vitiliga pomaže u razumijevanju tijeka bolesti i planiranju adekvatnog liječenja. Javlja se kada melanociti, stanice odgovorne za proizvodnju...

Povećana proizvodnja sebuma: uzroci i utjecaj na kožu

Povećana proizvodnja sebuma: uzroci i utjecaj na kožu

Sebum je prirodno ulje koje proizvode lojne žlijezde u koži i igra važnu ulogu u održavanju hidratacije i zaštite kože. Međutim, povećana proizvodnja sebuma može rezultirati raznim dermatološkim problemima i neugodnostima. Uzroci povećane proizvodnje sebuma Genetika:...

Kako pluća rade: esencijalna uloga u disanju

Kako pluća rade: esencijalna uloga u disanju

Pluća su ključni organi u ljudskom tijelu koji omogućuju vitalnu funkciju disanja. Njihov kompleksan proces rada osigurava da tijelo dobiva potrebni kisik i eliminira otpadni ugljični dioksid, što je esencijalno za održavanje života. Inspiracija: udisanje Proces...