Ekscizija – postupak i oporavak

by | lip 2, 2023 | Zdravlje | 0 comments

Napisao zaljepsunasu

Ekscizija je postupak koji se provodi u dermatologiji radi uklanjanja neželjenih lezija na koži. To mogu biti različiti tipovi tumora, cista, madeža i drugih izraslina. Postupak ekscizije može se raditi u svrhu liječenja, ali i zbog estetskih i praktičnih razloga.

Kako izgleda postupak ekscizije?

Ekscizija se obično izvodi u lokalnoj anesteziji, što znači da pacijent neće osjetiti bol tijekom samog postupka. Ekscizija je relativno jednostavan postupak koji se provodi u ordinaciji dermatologa. Prije samog zahvata liječnik specijalist koji će raditi zahvat ima kratke konzultacije s pacijentom kako bi objasnio sam postupak i dao upute za njegu rane.

Postupak ekscizije započinje pripremom kirurškog područja. To uključuje uklanjanje dlaka u području i dezinfekciju kože. U slučaju da se lezija nalazi na području koje je prekriveno dlakama, pacijentima se preporučuje da uklanjanje dlaka prepuste medicinskom osoblju kako ne bi napravili ranu na koži zbog koje liječnik možda neće biti u mogućnosti napraviti eksciziju. Nakon toga dermatolog koristi skalpel ili posebne kirurške škare kako bi uklonio neželjenu leziju. Nakon što je lezija uklonjena, područje se obično šiva kako bi se spriječilo daljnje krvarenje i infekcija, a lezija se šalje na patohistološku obradu.

Oporavak nakon ekscizije

Oporavak nakon dermatološke ekscizije može varirati ovisno o veličini i dubini uklonjene lezije. Manje lezije obično  zacijele u roku od nekoliko dana, dok će veće lezije možda zahtijevati nekoliko tjedana da  potpuno zacijele. Važno je slijediti upute dermatologa o njezi rane nakon postupka kako bi se osiguralo što brže i uspješnije zacjeljivanje.

Ekscizija je siguran i učinkovit postupak koji se često koristi za uklanjanje različitih izraslina na koži. Važno je da se ovaj postupak provodi samo od strane specijaliste kirurga ili dermatologa kako bi se osiguralo sigurno i uspješno uklanjanje lezija. Također, pacijenti bi trebali biti svjesni mogućih rizika i komplikacija, uključujući krvarenje, infekcije i veće ožiljke (keloide ili hipertrofični ožiljci) koji su rezultat pretjerane reakcije na zacjeljivanje.

Slični članci

Vrste ožiljaka od akni

Vrste ožiljaka od akni

Atrofični ožiljci - duboki, uleknuti ožiljci od akni koji nastaju kad rana od prištića ne zaraste pravilno ili kad je količina vezivnog tkiva nedostatna. Ovaj tip ožiljaka izgledom podsjeća na ubode debelih igala, zato ga se često naziva „ice pick”. Njihovo uklanjanje...

Suočavanje s napadajima panike: razumijevanje, simptomi i liječenje

Suočavanje s napadajima panike: razumijevanje, simptomi i liječenje

Napadaji panike, često zanemareni, predstavljaju značajan psihološki izazov s globalnim utjecajem. U članku je navedeno kako prepoznati napad panike, razlikovati ga od anksioznih napada te istražujemo efikasne strategije samopomoći i profesionalnog liječenja....

Što je to ultrazvuk srca?

Što je to ultrazvuk srca?

Funkcija srca, ključna za održavanje života, postaje jasnija putem ultrazvuka srca, poznatog i kao ehokardiografija. Ovaj dijagnostički postupak pruža precizan uvid u strukturu i rad srca, obogaćujući liječnike ključnim informacijama o zdravlju ovog vitalnog organa....