Burnout – kako prepoznati sindrom izgaranja i stati mu na kraj

by | sij 27, 2023 | Zdravlje | 0 comments

Napisao zaljepsunasu

Nezadovoljni ste poslom? Izgubili ste elan? Svakodnevni odlazak na posao izgleda vam kao najgora noćna mora? Vrijeme je da se zapitate je li i vas zahvatio BURNOUT SINDROM.

BURNOUT: epidemija suvremenog doba

Sindrom sagorijevanja na poslu sve je učestalija pojava. Iako se češće javlja kod mlađih te kod pretjerano odgovornih osoba, sindrom izgaranja ne bira koga će i kada pogoditi. Bilo da ste mladi ili stari  i vi se za tren oka možete naći suočeni s ovim sindromom.

Stručna literatura definira ga kao profesionalni fenomen koji je posljedica kroničnog stresa na poslu s kojim se osoba ne suočava na odgovarajući način. To je sindrom emocionalne iscrpljenosti koji vodi ka depersonalizaciji i smanjenju osobnog postignuća.

Kako prepoznati burnout?

Za burnout sindrom karakteristični su: smanjen angažman, gubitak motivacije, bespomoćnost i smanjen angažman. Karakteristični su i osjećaj neuspjeha te stvaranja negativne slike o sebi i situaciji u kojoj se nalazimo.

Burnout simptomi razlikuju se od osobe do osobe, a mogu biti emocionalne, bihevioralne ili tjelesne prirode. Kronični umor, vrtoglavice, depresija, promjene u ponašanju, ljutnja, negativno razmišljanje o sebi, otuđenost i pesimizam samo su neki od burnout simptoma.

Izliječite burnout sindrom

Posvetite se sebi kako biste ojačali i postigli željeno zadovoljstvo profesionalnim i privatnim životom. Usvojite zdrave životne navike, ne zaboravite se opustiti i smanjite obaveze kako biste rasteretili prenatrpani raspored i osigurali si vrijeme za sebe.

Vaš odgovor na stresne situacije ključ je za prevladavanje burnout sindroma. Stvorite pozitivne psihološke karakteristike kako biste se mogli konstruktivno suočiti s izvorima stresa i premostiti nezadovoljstvo.

Stručnu pomoć možete zatražiti od liječnika obiteljske medicine, psihijatra ili psihologa. Najčešće se u terapiji ne koriste medikamenti već se terapija svodi na podršku i dinamsku psihoterapiju. Liječnici će vas savjetovati o tome na koji način najlakše možete prevladati burnout sindrom i spriječiti izgaranje.

Slični članci

Vrste ožiljaka od akni

Vrste ožiljaka od akni

Atrofični ožiljci - duboki, uleknuti ožiljci od akni koji nastaju kad rana od prištića ne zaraste pravilno ili kad je količina vezivnog tkiva nedostatna. Ovaj tip ožiljaka izgledom podsjeća na ubode debelih igala, zato ga se često naziva „ice pick”. Njihovo uklanjanje...

Suočavanje s napadajima panike: razumijevanje, simptomi i liječenje

Suočavanje s napadajima panike: razumijevanje, simptomi i liječenje

Napadaji panike, često zanemareni, predstavljaju značajan psihološki izazov s globalnim utjecajem. U članku je navedeno kako prepoznati napad panike, razlikovati ga od anksioznih napada te istražujemo efikasne strategije samopomoći i profesionalnog liječenja....

Što je to ultrazvuk srca?

Što je to ultrazvuk srca?

Funkcija srca, ključna za održavanje života, postaje jasnija putem ultrazvuka srca, poznatog i kao ehokardiografija. Ovaj dijagnostički postupak pruža precizan uvid u strukturu i rad srca, obogaćujući liječnike ključnim informacijama o zdravlju ovog vitalnog organa....