Burnout – kako prepoznati sindrom izgaranja i stati mu na kraj

by | sij 27, 2023 | Zdravlje | 0 comments

Napisao zaljepsunasu

Nezadovoljni ste poslom? Izgubili ste elan? Svakodnevni odlazak na posao izgleda vam kao najgora noćna mora? Vrijeme je da se zapitate je li i vas zahvatio BURNOUT SINDROM.

BURNOUT: epidemija suvremenog doba

Sindrom sagorijevanja na poslu sve je učestalija pojava. Iako se češće javlja kod mlađih te kod pretjerano odgovornih osoba, sindrom izgaranja ne bira koga će i kada pogoditi. Bilo da ste mladi ili stari  i vi se za tren oka možete naći suočeni s ovim sindromom.

Stručna literatura definira ga kao profesionalni fenomen koji je posljedica kroničnog stresa na poslu s kojim se osoba ne suočava na odgovarajući način. To je sindrom emocionalne iscrpljenosti koji vodi ka depersonalizaciji i smanjenju osobnog postignuća.

Kako prepoznati burnout?

Za burnout sindrom karakteristični su: smanjen angažman, gubitak motivacije, bespomoćnost i smanjen angažman. Karakteristični su i osjećaj neuspjeha te stvaranja negativne slike o sebi i situaciji u kojoj se nalazimo.

Burnout simptomi razlikuju se od osobe do osobe, a mogu biti emocionalne, bihevioralne ili tjelesne prirode. Kronični umor, vrtoglavice, depresija, promjene u ponašanju, ljutnja, negativno razmišljanje o sebi, otuđenost i pesimizam samo su neki od burnout simptoma.

Izliječite burnout sindrom

Posvetite se sebi kako biste ojačali i postigli željeno zadovoljstvo profesionalnim i privatnim životom. Usvojite zdrave životne navike, ne zaboravite se opustiti i smanjite obaveze kako biste rasteretili prenatrpani raspored i osigurali si vrijeme za sebe.

Vaš odgovor na stresne situacije ključ je za prevladavanje burnout sindroma. Stvorite pozitivne psihološke karakteristike kako biste se mogli konstruktivno suočiti s izvorima stresa i premostiti nezadovoljstvo.

Stručnu pomoć možete zatražiti od liječnika obiteljske medicine, psihijatra ili psihologa. Najčešće se u terapiji ne koriste medikamenti već se terapija svodi na podršku i dinamsku psihoterapiju. Liječnici će vas savjetovati o tome na koji način najlakše možete prevladati burnout sindrom i spriječiti izgaranje.

Slični članci

SHE Beauty Lounge – Kozmetički salon u Splitu koji oduzima dah

SHE Beauty Lounge – Kozmetički salon u Splitu koji oduzima dah

U srcu Splita, skrivena od gradske vreve i gužve, nalazi se SHE Beauty Lounge - moderni kozmetički salon koji privlači ljude svojim luksuznim interijerom i vrhunskim tretmanima za njegu lica i tijela. Uz vrhunske tretmane i personaliziranu uslugu, SHE Beauty Lounge...

HPV – zaštitite svoje zdravlje

HPV – zaštitite svoje zdravlje

Jedna od najčešće spolno prenosivih bolesti je HPV, odnosno Human Papillomavirus. HPV nije samo jedan virus već skupina od preko 100 tipova virusa koji mogu imati i teže posljedice. Infekcija HPV-om može uzrokovati i kožne bradavice koje se nalaze većinom  na...

POST COVID-19 SIMPTOMI O KOJIMA SE PREMALO RAZGOVARA

POST COVID-19 SIMPTOMI O KOJIMA SE PREMALO RAZGOVARA

2020. obilježila je pandemija koronavirusa koja je poharala svijet. Zdravstvene posljedice pandemije mnogi osjećaju i danas, suočavajući se s post covid sindromom. Koje sve simptome možemo nazvati post covid simptomi i postoji li već u svijetu lijek za to stanje? Post...