Burnout – kako prepoznati sindrom izgaranja i stati mu na kraj

by | sij 27, 2023 | Zdravlje | 0 comments

Napisao zaljepsunasu

Nezadovoljni ste poslom? Izgubili ste elan? Svakodnevni odlazak na posao izgleda vam kao najgora noćna mora? Vrijeme je da se zapitate je li i vas zahvatio BURNOUT SINDROM.

BURNOUT: epidemija suvremenog doba

Sindrom sagorijevanja na poslu sve je učestalija pojava. Iako se češće javlja kod mlađih te kod pretjerano odgovornih osoba, sindrom izgaranja ne bira koga će i kada pogoditi. Bilo da ste mladi ili stari  i vi se za tren oka možete naći suočeni s ovim sindromom.

Stručna literatura definira ga kao profesionalni fenomen koji je posljedica kroničnog stresa na poslu s kojim se osoba ne suočava na odgovarajući način. To je sindrom emocionalne iscrpljenosti koji vodi ka depersonalizaciji i smanjenju osobnog postignuća.

Kako prepoznati burnout?

Za burnout sindrom karakteristični su: smanjen angažman, gubitak motivacije, bespomoćnost i smanjen angažman. Karakteristični su i osjećaj neuspjeha te stvaranja negativne slike o sebi i situaciji u kojoj se nalazimo.

Burnout simptomi razlikuju se od osobe do osobe, a mogu biti emocionalne, bihevioralne ili tjelesne prirode. Kronični umor, vrtoglavice, depresija, promjene u ponašanju, ljutnja, negativno razmišljanje o sebi, otuđenost i pesimizam samo su neki od burnout simptoma.

Izliječite burnout sindrom

Posvetite se sebi kako biste ojačali i postigli željeno zadovoljstvo profesionalnim i privatnim životom. Usvojite zdrave životne navike, ne zaboravite se opustiti i smanjite obaveze kako biste rasteretili prenatrpani raspored i osigurali si vrijeme za sebe.

Vaš odgovor na stresne situacije ključ je za prevladavanje burnout sindroma. Stvorite pozitivne psihološke karakteristike kako biste se mogli konstruktivno suočiti s izvorima stresa i premostiti nezadovoljstvo.

Stručnu pomoć možete zatražiti od liječnika obiteljske medicine, psihijatra ili psihologa. Najčešće se u terapiji ne koriste medikamenti već se terapija svodi na podršku i dinamsku psihoterapiju. Liječnici će vas savjetovati o tome na koji način najlakše možete prevladati burnout sindrom i spriječiti izgaranje.

Slični članci

Tipovi vitiliga

Tipovi vitiliga

Vitiligo je kožna bolest koja uzrokuje gubitak pigmenta, a može se pojaviti u različitim oblicima. Razlikovanje tipova vitiliga pomaže u razumijevanju tijeka bolesti i planiranju adekvatnog liječenja. Javlja se kada melanociti, stanice odgovorne za proizvodnju...

Povećana proizvodnja sebuma: uzroci i utjecaj na kožu

Povećana proizvodnja sebuma: uzroci i utjecaj na kožu

Sebum je prirodno ulje koje proizvode lojne žlijezde u koži i igra važnu ulogu u održavanju hidratacije i zaštite kože. Međutim, povećana proizvodnja sebuma može rezultirati raznim dermatološkim problemima i neugodnostima. Uzroci povećane proizvodnje sebuma Genetika:...

Kako pluća rade: esencijalna uloga u disanju

Kako pluća rade: esencijalna uloga u disanju

Pluća su ključni organi u ljudskom tijelu koji omogućuju vitalnu funkciju disanja. Njihov kompleksan proces rada osigurava da tijelo dobiva potrebni kisik i eliminira otpadni ugljični dioksid, što je esencijalno za održavanje života. Inspiracija: udisanje Proces...