Burnout – kako prepoznati sindrom izgaranja i stati mu na kraj

by | sij 27, 2023 | Zdravlje | 0 comments

Napisao zaljepsunasu

Nezadovoljni ste poslom? Izgubili ste elan? Svakodnevni odlazak na posao izgleda vam kao najgora noćna mora? Vrijeme je da se zapitate je li i vas zahvatio BURNOUT SINDROM.

BURNOUT: epidemija suvremenog doba

Sindrom sagorijevanja na poslu sve je učestalija pojava. Iako se češće javlja kod mlađih te kod pretjerano odgovornih osoba, sindrom izgaranja ne bira koga će i kada pogoditi. Bilo da ste mladi ili stari  i vi se za tren oka možete naći suočeni s ovim sindromom.

Stručna literatura definira ga kao profesionalni fenomen koji je posljedica kroničnog stresa na poslu s kojim se osoba ne suočava na odgovarajući način. To je sindrom emocionalne iscrpljenosti koji vodi ka depersonalizaciji i smanjenju osobnog postignuća.

Kako prepoznati burnout?

Za burnout sindrom karakteristični su: smanjen angažman, gubitak motivacije, bespomoćnost i smanjen angažman. Karakteristični su i osjećaj neuspjeha te stvaranja negativne slike o sebi i situaciji u kojoj se nalazimo.

Burnout simptomi razlikuju se od osobe do osobe, a mogu biti emocionalne, bihevioralne ili tjelesne prirode. Kronični umor, vrtoglavice, depresija, promjene u ponašanju, ljutnja, negativno razmišljanje o sebi, otuđenost i pesimizam samo su neki od burnout simptoma.

Izliječite burnout sindrom

Posvetite se sebi kako biste ojačali i postigli željeno zadovoljstvo profesionalnim i privatnim životom. Usvojite zdrave životne navike, ne zaboravite se opustiti i smanjite obaveze kako biste rasteretili prenatrpani raspored i osigurali si vrijeme za sebe.

Vaš odgovor na stresne situacije ključ je za prevladavanje burnout sindroma. Stvorite pozitivne psihološke karakteristike kako biste se mogli konstruktivno suočiti s izvorima stresa i premostiti nezadovoljstvo.

Stručnu pomoć možete zatražiti od liječnika obiteljske medicine, psihijatra ili psihologa. Najčešće se u terapiji ne koriste medikamenti već se terapija svodi na podršku i dinamsku psihoterapiju. Liječnici će vas savjetovati o tome na koji način najlakše možete prevladati burnout sindrom i spriječiti izgaranje.

Slični članci

Uzroci alergije na sunce: što stoji iza neželjenih reakcija kože

Uzroci alergije na sunce: što stoji iza neželjenih reakcija kože

Alergija na sunce, poznata i kao fotodermatoza, može biti frustrirajuća i neugodna. Razumijevanje uzroka ovog stanja ključno je za njegovo upravljanje i sprječavanje. Evo pregleda nekih glavnih uzroka alergije na sunce: 1. UV zračenje: Najčešći uzrok alergije na sunce...

Što su palpitacije?

Što su palpitacije?

Palpitacije su medicinski pojam koji označava svjesnost otkucaja srca. Premda mogu biti izvor nelagode i zabrinutosti, palpitacije su rijetko znak životno ugrožavajućih poremećaja srca. Kako definiramo palpitacije? U normalnim okolnostima, ritam srca se ne osjeća....

Utjecaj životnog prostora na psihičko i mentalno zdravlje

Utjecaj životnog prostora na psihičko i mentalno zdravlje

https://www.freepik.com/free-photo/cheerful-woman-lying-relaxing-sofa-home_8195350.htm Naš životni prostor, bilo da se radi o domu, radnom okruženju ili javnim mjestima koja često posjećujemo, predstavlja mnogo više od fizičkog okruženja u kojem živimo. To je živo...