Burnout – kako prepoznati sindrom izgaranja i stati mu na kraj

by | sij 27, 2023 | Zdravlje | 0 comments

Napisao zaljepsunasu

Nezadovoljni ste poslom? Izgubili ste elan? Svakodnevni odlazak na posao izgleda vam kao najgora noćna mora? Vrijeme je da se zapitate je li i vas zahvatio BURNOUT SINDROM.

BURNOUT: epidemija suvremenog doba

Sindrom sagorijevanja na poslu sve je učestalija pojava. Iako se češće javlja kod mlađih te kod pretjerano odgovornih osoba, sindrom izgaranja ne bira koga će i kada pogoditi. Bilo da ste mladi ili stari  i vi se za tren oka možete naći suočeni s ovim sindromom.

Stručna literatura definira ga kao profesionalni fenomen koji je posljedica kroničnog stresa na poslu s kojim se osoba ne suočava na odgovarajući način. To je sindrom emocionalne iscrpljenosti koji vodi ka depersonalizaciji i smanjenju osobnog postignuća.

Kako prepoznati burnout?

Za burnout sindrom karakteristični su: smanjen angažman, gubitak motivacije, bespomoćnost i smanjen angažman. Karakteristični su i osjećaj neuspjeha te stvaranja negativne slike o sebi i situaciji u kojoj se nalazimo.

Burnout simptomi razlikuju se od osobe do osobe, a mogu biti emocionalne, bihevioralne ili tjelesne prirode. Kronični umor, vrtoglavice, depresija, promjene u ponašanju, ljutnja, negativno razmišljanje o sebi, otuđenost i pesimizam samo su neki od burnout simptoma.

Izliječite burnout sindrom

Posvetite se sebi kako biste ojačali i postigli željeno zadovoljstvo profesionalnim i privatnim životom. Usvojite zdrave životne navike, ne zaboravite se opustiti i smanjite obaveze kako biste rasteretili prenatrpani raspored i osigurali si vrijeme za sebe.

Vaš odgovor na stresne situacije ključ je za prevladavanje burnout sindroma. Stvorite pozitivne psihološke karakteristike kako biste se mogli konstruktivno suočiti s izvorima stresa i premostiti nezadovoljstvo.

Stručnu pomoć možete zatražiti od liječnika obiteljske medicine, psihijatra ili psihologa. Najčešće se u terapiji ne koriste medikamenti već se terapija svodi na podršku i dinamsku psihoterapiju. Liječnici će vas savjetovati o tome na koji način najlakše možete prevladati burnout sindrom i spriječiti izgaranje.

Slični članci

Simptomi ovisnosti o duhanu

Simptomi ovisnosti o duhanu

Ovisnost o duhanu, prvenstveno uzrokovana nikotinom, može se prepoznati po nizu fizičkih, psiholoških i ponašajnih simptoma. Ovi simptomi čine prestanak pušenja izazovnim, ali njihovo razumijevanje može pomoći u boljem pristupu liječenju i podršci za one koji žele...

Prevencija: Kako spriječiti proširene vene

Prevencija: Kako spriječiti proširene vene

Proširene vene su čest problem koji može utjecati na kvalitetu života, ali postoje koraci koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik od njihovog nastanka ili napredovanja.  Redovita tjelesna aktivnost Redovita tjelesna aktivnost, poput hodanja, plivanja ili...

Normalna masnoća u krvi

Normalna masnoća u krvi

Održavanje normalnih razina masnoća u krvi ključno je za cjelokupno zdravlje, posebno za zdravlje srca i krvnih žila. Masnoće u krvi, poznate i kao lipidi, uključuju kolesterol i trigliceride. Razumijevanje što su normalne razine masnoća u krvi i kako ih održavati...