Bronhitis – Prepoznajte simptome i otkrijte način liječenja i prevencije

by | srp 11, 2023 | Zdravlje | 0 comments

Napisao zaljepsunasu
  1. Razlika između bronhitisa i upale pluća

Bronhitis je stanje u kojem dolazi do upale sluznice bronhija, koje su cjevčice koje prenose zrak iz dušnice u pluća. Ova upala uzrokuje oticanje i iritaciju bronhija, što rezultira simptomima poput kašlja, iskašljavanja sluzi, poteškoća s disanjem i ponekad povišene tjelesne temperature. Postoje dva glavna tipa bronhitisa: akutni bronhitis, koji obično traje nekoliko tjedana i najčešće je uzrokovan virusnom infekcijom, te kronični bronhitis, koji je dugotrajniji i često povezan s pušenjem ili dugotrajnim izlaganjem iritantima.

S druge strane, upala pluća (pneumonija) je upala tkiva pluća. Ova upala može zahvatiti različite dijelove pluća, uključujući alveole (mjehuriće) i intersticij (tkivo između alveola). Simptomi upale pluća obično uključuju kašalj (često praćen iskašljavanjem guste sluzi ili gnoja), bol u prsima, povišenu tjelesnu temperaturu, zimicu, otežano disanje i opću slabost. Upala pluća može biti uzrokovana različitim čimbenicima, uključujući bakterijske, virusne ili gljivične infekcije, kao i druge faktore poput aspiracije (udisanja) stranih tijela ili kemijskih nadražaja.

Iako se simptomi bronhitisa i upale pluća mogu preklapati, ključna razlika leži u tome da je bronhitis upala bronhija, dok je upala pluća upala samog tkiva pluća. Dijagnoza ovih stanja obično se postavlja na temelju simptoma, fizičkog pregleda, rendgenskih snimaka prsa i drugih relevantnih testova koje propisuje liječnik. Važno je potražiti medicinsku pomoć ako imate simptome koji upućuju na bronhitis ili upalu pluća kako biste dobili odgovarajuću dijagnozu i liječenje.

  1. Vrste bronhitisa

Bronhitis se može javiti u akutnom ili kroničnom obliku. Akutni bronhitis je učestaliji i obično traje oko deset dana. Većinom nema dugoročnih posljedica, iako ponekad može dovesti do upale pluća. Uobičajeno se javlja tijekom zimskih mjeseci i često je povezan s prehladom, upalom grla, nosa i sinusa.

S druge strane, kronični bronhitis je ozbiljniji oblik bolesti koji se razvija kao rezultat dugotrajne iritacije bronhijalne sluznice. To može biti posljedica pušenja ili izlaganja štetnim česticama poput prašine ili dima na radnom mjestu ili u okolišu stanovanja. Kronični bronhitis karakteriziraju ponavljajući simptomi, a potpuno izlječenje nije moguće. Također, kronični bronhitis je čest faktor rizika za razvoj kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB).

Važno je napomenuti i opstruktivni bronhitis, što opisuje stanje u kojem dolazi do suženja ili blokade dišnih puteva, otežavajući protok zraka u plućima. To može biti rezultat upale, grčenja mišića bronha ili nakupljanja sluzi. Opstruktivni bronhitis može biti posljedica različitih stanja, uključujući kronični bronhitis, astmu ili kroničnu opstruktivnu plućnu bolest (KOPB). Simptomi opstruktivnog bronhitisa uključuju kašalj, poteškoće s disanjem i ograničen protok zraka u plućima.

Dakle, kronični bronhitis se odnosi na upalno stanje bronhijalne sluznice koje karakterizira produktivan kašalj, dok je opstruktivni bronhitis širi pojam koji opisuje stanje u kojem dolazi do suženja ili blokade dišnih puteva s različitim mogućim uzrocima. Kronični bronhitis može biti jedan od uzroka opstruktivnog bronhitisa, no opstruktivni bronhitis može biti prisutan i kod drugih stanja poput astme ili KOPB-a.

  1. Liječenje bronhitisa

U većini slučajeva akutnog bronhitisa, bolest obično prolazi samostalno ili se primjenjuje potporno liječenje koje uključuje prirodne sastojke poput meda, limuna i umirujućih čajeva kako bi se ublažio kašalj i potaknulo iskašljavanje, obično u roku nekoliko tjedana. Budući da većina akutnih bronhitisa ima virusni uzrok, antibiotici nisu učinkoviti. Međutim, ako postoji sumnja na bakterijsku infekciju, liječnik može propisati antibiotik.

Preporučuju se i drugi lijekovi, posebno protiv kašlja, ako kašalj uzrokuje nelagodu tijekom spavanja ili svakodnevnih aktivnosti. U slučaju alergija, astme ili KOPB-a, liječnik može preporučiti inhalatore koji smanjuju upalu i proširuju sužene dišne puteve. Za poticanje iskašljavanja mogu se koristiti lijekovi koji razrjeđuju sluz u bronhima i potiču iskašljavanje (mukolitici, ekspektoransi).

Kod kroničnog bronhitisa može se provoditi plućna rehabilitacija koja uključuje vježbe disanja koje vodi respiratorni terapeut radi olakšavanja disanja i poboljšanja tjelesne kondicije. U oba slučaja bronhitisa, preporučuje se povećanje unosa tekućine kako bi se olakšalo iskašljavanje.

Liječenje bronhitisa obično provodi liječnik opće prakse, dok se kod kroničnog bronhitisa preporučuje upućivanje pacijenta specijalistu za plućne bolesti, odnosno pulmologu.

Slični članci

Tipovi vitiliga

Tipovi vitiliga

Vitiligo je kožna bolest koja uzrokuje gubitak pigmenta, a može se pojaviti u različitim oblicima. Razlikovanje tipova vitiliga pomaže u razumijevanju tijeka bolesti i planiranju adekvatnog liječenja. Javlja se kada melanociti, stanice odgovorne za proizvodnju...

Povećana proizvodnja sebuma: uzroci i utjecaj na kožu

Povećana proizvodnja sebuma: uzroci i utjecaj na kožu

Sebum je prirodno ulje koje proizvode lojne žlijezde u koži i igra važnu ulogu u održavanju hidratacije i zaštite kože. Međutim, povećana proizvodnja sebuma može rezultirati raznim dermatološkim problemima i neugodnostima. Uzroci povećane proizvodnje sebuma Genetika:...

Kako pluća rade: esencijalna uloga u disanju

Kako pluća rade: esencijalna uloga u disanju

Pluća su ključni organi u ljudskom tijelu koji omogućuju vitalnu funkciju disanja. Njihov kompleksan proces rada osigurava da tijelo dobiva potrebni kisik i eliminira otpadni ugljični dioksid, što je esencijalno za održavanje života. Inspiracija: udisanje Proces...