Astma – što kada ostanete bez daha

by | svi 11, 2023 | Zdravlje | 0 comments

Napisao zaljepsunasu

Jedna od najučestalijih kroničnih bolesti u svijetu je upravo astma. Čak 300 milijuna ljudi boluje od astme, a najčešće se dijagnosticira u dječjoj dobi i to do pete godine života. Što je astma i kako si pomoći kada je u pitanju ova bolest?

Dijagnoza astme

Ako ste se kroz život susreli s otežanim disanjem praćenim suhim kašljem, stezanjem u prsima, osjećajem nedostatka zraka i zviždanjem u prsima, možda je vrijeme za internistički pregled kako biste provjerili radi li se o astmi.

Uvidom u anamnezu i fizikalnim pregledom specijalist internist postavit će dijagnozu astme. Ona se potvrđuje testovima plućne funkcije i to najčešće spirometrijom – brzom i potpuno bezbolnom pretragom kojom se utvrđuje stupanj suženja dišnih puteva. Uz spirometriju, obavezno se radi i bronhodilatacijski test, a ako je potrebno i bronhoprovokacijski test, rentgen srca i pluća, citološki pregled iskašljaja ili bris nosa na eozinofile.

Liječenje astme i kako si možete pomoći

Pri liječenju astme glavna misao vodilja je postići kontrolu nad simptomima uz minimalnu dozu lijeka. Samo liječenje spoj je nefarmakoloških i farmakoloških mjera, a da bi bilo učinkovito potrebno je prethodno ustanoviti radi li se o alergijskoj ili nealergijskoj astmi. Naime, alergijska astma posljedica je pojačane osjetljivosti dišnih puteva te imunološke upale nakon udisanja alergena, dok se nealergijska astma javlja kao posljedica nealergijskog okidača (npr. stres, nikotinski dim, ekstremna vrućina ili hladnoća, virusne infekcije) i to češće u žena.

Nefarmakološke mjere liječenja odnose se na izbjegavanje okidača astme. Tako se savjetuju primjerice prestanak pušenja, redukcija težine i vježbe disanja kako bi se izbjeglo plitko disanje, karakteristično za astmu.

Terapija lijekovima, tj. farmakološko liječenje sastoji se od protuupalnih lijekova i bronhodilatatora, a važno je istovremeno liječiti i bolesti koje mogu odmoći u samom liječenju astme (npr. Alergijski rinitis, nosne polipe, gastroezofagealnu refluksnu bolest).

Slični članci

Tipovi vitiliga

Tipovi vitiliga

Vitiligo je kožna bolest koja uzrokuje gubitak pigmenta, a može se pojaviti u različitim oblicima. Razlikovanje tipova vitiliga pomaže u razumijevanju tijeka bolesti i planiranju adekvatnog liječenja. Javlja se kada melanociti, stanice odgovorne za proizvodnju...

Povećana proizvodnja sebuma: uzroci i utjecaj na kožu

Povećana proizvodnja sebuma: uzroci i utjecaj na kožu

Sebum je prirodno ulje koje proizvode lojne žlijezde u koži i igra važnu ulogu u održavanju hidratacije i zaštite kože. Međutim, povećana proizvodnja sebuma može rezultirati raznim dermatološkim problemima i neugodnostima. Uzroci povećane proizvodnje sebuma Genetika:...

Kako pluća rade: esencijalna uloga u disanju

Kako pluća rade: esencijalna uloga u disanju

Pluća su ključni organi u ljudskom tijelu koji omogućuju vitalnu funkciju disanja. Njihov kompleksan proces rada osigurava da tijelo dobiva potrebni kisik i eliminira otpadni ugljični dioksid, što je esencijalno za održavanje života. Inspiracija: udisanje Proces...