Astma – što kada ostanete bez daha

by | svi 11, 2023 | Zdravlje | 0 comments

Napisao zaljepsunasu

Jedna od najučestalijih kroničnih bolesti u svijetu je upravo astma. Čak 300 milijuna ljudi boluje od astme, a najčešće se dijagnosticira u dječjoj dobi i to do pete godine života. Što je astma i kako si pomoći kada je u pitanju ova bolest?

Dijagnoza astme

Ako ste se kroz život susreli s otežanim disanjem praćenim suhim kašljem, stezanjem u prsima, osjećajem nedostatka zraka i zviždanjem u prsima, možda je vrijeme za internistički pregled kako biste provjerili radi li se o astmi.

Uvidom u anamnezu i fizikalnim pregledom specijalist internist postavit će dijagnozu astme. Ona se potvrđuje testovima plućne funkcije i to najčešće spirometrijom – brzom i potpuno bezbolnom pretragom kojom se utvrđuje stupanj suženja dišnih puteva. Uz spirometriju, obavezno se radi i bronhodilatacijski test, a ako je potrebno i bronhoprovokacijski test, rentgen srca i pluća, citološki pregled iskašljaja ili bris nosa na eozinofile.

Liječenje astme i kako si možete pomoći

Pri liječenju astme glavna misao vodilja je postići kontrolu nad simptomima uz minimalnu dozu lijeka. Samo liječenje spoj je nefarmakoloških i farmakoloških mjera, a da bi bilo učinkovito potrebno je prethodno ustanoviti radi li se o alergijskoj ili nealergijskoj astmi. Naime, alergijska astma posljedica je pojačane osjetljivosti dišnih puteva te imunološke upale nakon udisanja alergena, dok se nealergijska astma javlja kao posljedica nealergijskog okidača (npr. stres, nikotinski dim, ekstremna vrućina ili hladnoća, virusne infekcije) i to češće u žena.

Nefarmakološke mjere liječenja odnose se na izbjegavanje okidača astme. Tako se savjetuju primjerice prestanak pušenja, redukcija težine i vježbe disanja kako bi se izbjeglo plitko disanje, karakteristično za astmu.

Terapija lijekovima, tj. farmakološko liječenje sastoji se od protuupalnih lijekova i bronhodilatatora, a važno je istovremeno liječiti i bolesti koje mogu odmoći u samom liječenju astme (npr. Alergijski rinitis, nosne polipe, gastroezofagealnu refluksnu bolest).

Slični članci

Vrste ožiljaka od akni

Vrste ožiljaka od akni

Atrofični ožiljci - duboki, uleknuti ožiljci od akni koji nastaju kad rana od prištića ne zaraste pravilno ili kad je količina vezivnog tkiva nedostatna. Ovaj tip ožiljaka izgledom podsjeća na ubode debelih igala, zato ga se često naziva „ice pick”. Njihovo uklanjanje...

Suočavanje s napadajima panike: razumijevanje, simptomi i liječenje

Suočavanje s napadajima panike: razumijevanje, simptomi i liječenje

Napadaji panike, često zanemareni, predstavljaju značajan psihološki izazov s globalnim utjecajem. U članku je navedeno kako prepoznati napad panike, razlikovati ga od anksioznih napada te istražujemo efikasne strategije samopomoći i profesionalnog liječenja....

Što je to ultrazvuk srca?

Što je to ultrazvuk srca?

Funkcija srca, ključna za održavanje života, postaje jasnija putem ultrazvuka srca, poznatog i kao ehokardiografija. Ovaj dijagnostički postupak pruža precizan uvid u strukturu i rad srca, obogaćujući liječnike ključnim informacijama o zdravlju ovog vitalnog organa....