Simptomi ovisnosti o duhanu

by | srp 17, 2024 | Zdravlje

Napisao zaljepsunasu

Ovisnost o duhanu, prvenstveno uzrokovana nikotinom, može se prepoznati po nizu fizičkih, psiholoških i ponašajnih simptoma. Ovi simptomi čine prestanak pušenja izazovnim, ali njihovo razumijevanje može pomoći u boljem pristupu liječenju i podršci za one koji žele prestati pušiti.

Fizički simptomi

  • Žudnja za nikotinom: Jedan od najjasnijih znakova ovisnosti je intenzivna žudnja za cigaretom. Osoba osjeća snažnu potrebu za pušenjem, koja može biti toliko jaka da ometa svakodnevne aktivnosti.
  • Apstinencijski simptomi: Kada osoba pokuša smanjiti ili prestati pušiti, može doživjeti niz neugodnih simptoma kao što su: iritabilnost i razdražljivost, anksioznost i nervoza, poteškoće s koncentracijom, povećan apetit i debljanje, problemi sa spavanjem, glavobolje i vrtoglavice

Također, pušači često trebaju sve veće količine nikotina kako bi postigli isti osjećaj zadovoljstva, što znači da s vremenom puše sve više cigareta.

Psihološki simptomi

Emocionalna ovisnost: Pušenje često postaje način suočavanja s negativnim emocijama kao što su stres, tjeskoba i depresija. Pušači mogu osjećati da ne mogu funkcionirati bez cigarete.

Rutine i navike: Mnogi pušači razvijaju snažne povezanosti između pušenja i određenih aktivnosti ili situacija, poput ispijanja kave, pauza na poslu ili druženja s prijateljima. Ove navike mogu biti teško promjenjive.

Poteškoće u prestanku: Osobe ovisne o duhanu često su svjesne štetnosti pušenja i žele prestati, ali su suočene s ponovljenim neuspjesima u pokušajima prestanka zbog jake ovisnosti.

Ponašajni simptomi

  • Česta konzumacija duhana: Pušači često posežu za cigaretom odmah nakon buđenja i puše redovito tijekom dana. Također, često puše i u situacijama kada je pušenje zabranjeno ili društveno neprihvatljivo.
  • Zanemarivanje drugih aktivnosti: Ovisnost o duhanu može dovesti do zanemarivanja drugih važnih aktivnosti i obaveza. Osoba može planirati svoj dan oko prilika za pušenje.
  • Nastavak pušenja unatoč posljedicama: Iako su svjesni zdravstvenih problema i drugih negativnih posljedica pušenja, ovisnici često nastavljaju pušiti.

Ovisnost o duhanu predstavlja ozbiljan izazov zbog kombinacije fizičkih, psiholoških i ponašajnih simptoma. Prepoznavanje ovih simptoma prvi je korak prema učinkovitom liječenju. Kroz kombinaciju medicinske pomoći, savjetovanja i podrške okoline, moguće je poboljšati kvalitetu života prestankom pušenja.

Slični članci

Prevencija: Kako spriječiti proširene vene

Prevencija: Kako spriječiti proširene vene

Proširene vene su čest problem koji može utjecati na kvalitetu života, ali postoje koraci koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik od njihovog nastanka ili napredovanja.  Redovita tjelesna aktivnost Redovita tjelesna aktivnost, poput hodanja, plivanja ili...

Normalna masnoća u krvi

Normalna masnoća u krvi

Održavanje normalnih razina masnoća u krvi ključno je za cjelokupno zdravlje, posebno za zdravlje srca i krvnih žila. Masnoće u krvi, poznate i kao lipidi, uključuju kolesterol i trigliceride. Razumijevanje što su normalne razine masnoća u krvi i kako ih održavati...

Tipovi vitiliga

Tipovi vitiliga

Vitiligo je kožna bolest koja uzrokuje gubitak pigmenta, a može se pojaviti u različitim oblicima. Razlikovanje tipova vitiliga pomaže u razumijevanju tijeka bolesti i planiranju adekvatnog liječenja. Javlja se kada melanociti, stanice odgovorne za proizvodnju...