Kako smanjiti negativan uticaj na životnu sredinu zelenom gradnjom?

by | kol 11, 2023 | Poslovanje | 0 comments

Napisao zaljepsunasu

https://www.freepik.com/free-photo/hand-holding-small-house-with-tree-top_41950442.htm

Aktuelni problem današnjice sa kojom se cela planeta suočava jesu klimatske promene koje su nastale kao posledica čovekovog nesavesnog delovanja. Zagađen vazduh, velika količina otpada i smanjeni energetski resursi negativno se odražavaju na samu planetu i kvalitet života njenih stanovnika. Mnogo je faktora koji utiču na ovakav rezultat, ali građevinska industrija ističe se kao jedan od vodećih zagađivača životne sredine zbog stvaranja ogromne količine otpada i trošenja prirodnih energenata.

Urbanizacija i širenje gradova doprineli su ovakvoj statistici, stoga je građevinski sektor rešenje video u održivoj, odnosnoj zelenoj gradnji. Iako ovaj model gradnje nije još uvek toliko zastupljen u Srbiji, postoje pozitivni primeri, kako u privatnom, tako i u javnom sektoru.

Saznajte zašto su arihtekte, investitori i građevinske firme prepoznali potencijal zelene gradnje i na koji način nam ona može pomoći da smanjimo negativan utivaj na životnu sredinu.

Karakteristike i misija zelene gradnje

Ovaj tip gradnje podrazumeva korišćenje kvalitetnih i recikliranih materijala, kao i obnovljive izvore energije tokom svih faza jednog objekta – planiranje, izgradnja, održavanje i renoviranje. Tokom ovih procesa, arhitekte, građevinski radnici i svi uključeni u projekat izgradnje, trude se da na adekvatan način upravljaju otpadom, efikasno koriste vodu i energiju, te maksimalno iskoriste građevinski prostor, a da pritom kreiraju kvalitetetan i komforan životni ili poslovni prostor. Zelena gradnja je prepoznata kao održiva i praktična, a u savremenom svetu gde je životna sredina ozbiljno ugrožena, postala je preko potrebna. 

https://www.freepik.com/free-photo/modern-glass-building-architecture-modern-building-with-structural-lines_9859324.htm

Čuvanje energetskih resursa

Niska energetska efikasnost predstavlja jedan od glavnih uzročnika povećane potrošnje energije, čime ostavlja ozbiljne posledice na životnu sredinu, ali i ostavlja traga na budžet vlasnika objekta. Zgrade sa lošim termoizolacionim rešenjima i nekvalitetnom stolarijom predstavljaju problem mnogim investitorima i vlasnicima nekretnina, jer nisu adekvatna mesta život ili rad. U tim slučajevima uvek postoji potreba za dodatnim zagrevanjem ili hlađenjem prostorija, što automatski znači trošenje veće količine energije, ali i novca. Sa druge strane, objekti koji se grade po principima zelene gradnje koriste kvalitetna izolaciona rešenja i napredne grejne sisteme, a energetski efikasni aluminijumski prozori predstavljaju najbolje rešenje kada je u pitanju odabir stolarije. Na taj način ćete zasigurno smanjiti potrošnju električne energije i postići visok stepen energetske efikasnosti vašeg objekta.

Kvalitetniji vazduh

Zagađen vazduh jeste jedan od dominantnijih problema svih velikih gradova, a posebno je izražen tokom zimskog perioda usled aktiviranja individualnih ložišta i gušćeg saobraćaja. Građevinska industrija takođe doprinosi štetnosti vazduha i njen je uzročnik, što kao posledicu ima prekomeran broj respiratornih bolesti koje trajno ostavljaju traga na čovekovo zdravlje. Zelena gradnja ima drugačiji pristup i trudi se da koristi materijale koji nisu toksični za okruženje, ali i da kvalitetnom izolacijom kontroliše količinu vlage i time obezbedi korisnicima što svežiji vazduh. Posebno se ističe zelena infrastruktura na krovovima koja nesumljivo utiče na kvalitet vazduha, ali i obezbeđuje potreban hlad.

Upotreba reciklažnih materijala

Još jedna specifičnost koja odlikuje ovaj tip gradnje jeste korišćenje recikliranih materijala, čime se značajno smanjuje količina otpada za koji je klasična građevinska industrija u velikoj meri odgovorna. Zelena gradnja potencira upotrebu već korišćenih materijala poput betona, gipsa ili drveta sa ciljem smanjenja potrošnje zaliha, kao i smanjenje ljudstva i drugih resursa potrebnih da bi se neki materijal ponovo proizveo od nule. Važno je napomenuti da je reciklirani materijal jednako kvalitetan i otporan, a da ostavlja manji otisak na okruženje, a samim tim i smanjuje emisiju štetnih gasova.

Pametna investicija

Konstantan rast cena energenata usled povećanje potrošnje negativno utiče i na naš budžet, a domovi koji nisu energetski efikasni postaju manje poželjni. U periodu kada težimo ka zdravijoj životnoj sredini i pokušavamo da sačuvamo preostale izvore energije, zelena gradnja se nameće kao logičan izbor i nešto najbolje što možemo da učinimo za našu budućnost. Možda će vam se u startu činiti kao preveliki trošak, ali ako sagledamo dugoročno, ova vrsta investicije se definitivno isplati. Ovaj model gradnje otporniji je na spoljne uticaje, što automatski znači da će vek trajanja vašeg objekta biti dužii da neće biti potrebe za čestim ulaganjima.

U dobu ekološke krize i ozbiljno narušene životne sredine, zelena gradnja se nametnula kao efikasno rešenje i istinski primer održivog načina funkcionisanja. Zahvaljujući mnogobrojnim benefitima koje ima na svoje okruženje, postaje sve popularniji model u građevinskom sektoru i neophodnost današnjeg modernog čoveka.

Slični članci

Digitalno vrijeme: Transformirate svoje poslovanje

Digitalno vrijeme: Transformirate svoje poslovanje

U vremenu kada se tehnologija razvija eksponencijalnom brzinom, prilagodljivost postaje ključna komponenta svake uspješne tvrtke. Digitalizacija nije samo trend – ona je temelj na kojem će se graditi budućnost poslovanja. No, kako tvrtke mogu iskoristiti ovu digitalnu...