Ulaganje u budućnost

Za ljepšu našu!

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Jelima, u čiju pripremu je uložen novac, energija te puno truda i vremena, nije mjesto u smeću. Zato ne bacajte hranu olako, već naučite kako se prema njoj odnositi racionalno!

 

 

Kako spriječiti nastanak otpada od hrane i uštediti?

 


U KUPOVINU KRENITE S PLANOM I POPISOM

Isplanirajte obroke za cijeli tjedan: provjerite namirnice koje već imate, a potom napravite popis preostalih potrebnih namirnica koji ponesite sa sobom u kupnju.

Ne kupujte kada ste gladni, jer ćete u tom slučaju kupiti više nego što vam je potrebno.

Kupujte voće i povrće koje nije unaprijed pakirano. Tako možete kupiti upravo onoliko koliko trebate i nećete stvarati otpad.


PROVJERITE DATUME

Ako određene namirnice s kratkim rokom trajanja ne namjeravate iskoristiti odmah, radije potražite one s dužim rokom trajanja ili ih kupite kada vam budu potrebne.

Vodite računa o značenju oznaka datuma: »upotrijebiti do« znači da je hrana sigurna za konzumiranje do navedenog datuma, dok »najbolje upotrijebiti do« označava datum do kojeg proizvod zadržava očekivanu kvalitetu, a siguran je za uporabu i određeno vrijeme nakon navedenog datuma ako se koristi i skladišti u skladu s uputama.


VODITE RAČUNA O KUĆNOM BUDŽETU

Ako kupujete namirnice u prevelikim količinama i bez plana, veća je vjerojatnost da će dio završiti kao otpad. Ne bacajte hranu olako – rasipanje hrane znači rasipanje novca.


PRAVILNO ODRŽAVAJTE HLADNJAK

Provjerite brtve i temperaturu hladnjaka. Da bi hrana duže ostala svježa, treba je pohraniti na temperaturi od 1 do 5 °C.


DAJTE PREDNOST STAKLU

Kad god je moguće, dajte prednost kupovini staklene ambalaže – staklo se može bez rizika ponovno koristiti jer ne gubi svoja svojstva i lako se čisti, a može se i u potpunosti reciklirati.

Staklene boce ili posude možete neograničeno koristiti kao ambalažu ili ih lako kreativno iskoristiti u druge svrhe.


UPUTE SU VAŽNE

Pohranjujte hranu u skladu s uputama navedenima na pakiranju.


ROTIRAJTE NAMIRNICE

Kupljene namirnice rasporedite u stražnji dio hladnjaka ili ormara, a proizvode koji su tamo već neko vrijeme prebacite sprijeda.

Tako se smanjuje mogućnost da ćete u pretincima za čuvanje hrane naići na pokvarene proizvode ili one kojima je istekao rok trajanja.


POSLUŽITE MANJE, DA NE BACATE VIŠE

Poslužujte manje količine hrane pri čemu se podrazumijeva da svatko može uzeti dodatnu porciju.


SPREMITE ZA KASNIJE

Hranu i namirnice koje ostanu nakon pripreme obroka spremite u hladnjak ili zamrznite.

Tako spremljenu hranu iskoristite za neki od sljedećih obroka ili kao sastojak u pripremi novog jela.


KOMPOSTIRAJTE

Pretvorite ostatke od pripreme hrane u kompost. Kompostirati možete u vrtnim komposterima ili u malim kućnim komposterima koje možete smjestiti na balkon. Tako ćete nakon nekoliko mjeseci imati bogat i dragocjen kompost za svoj vrt ili kućne biljke, a ujedno ćete smanjiti količinu otpada u svojoj kanti za otpad.


 

 

Sigurno će vas iznenaditi i rastužiti podatak da čak trećina sve proizvedene hrane u svijetu jednostavno – propadne. Zato, umjesto da se prema nabavi namirnica i pripremi obroka odnosimo neracionalno, pokrenimo promjene u vlastitom domu kako bi što manje hrane završilo u kanti za otpatke.

 

Pravilnom brigom o korištenju namirnica sprječavate nastanak otpada od hrane i smanjujete količinu otpada koji nastaje u kućanstvu, štedite novac i energiju te pomažete očuvati okoliš i učiniti ga ugodnijim mjestom za život.