Važnost češćeg boravka u prirodi i na svježem zraku za pravilan razvoj djece

by | srp 22, 2024 | Lifestyle

Napisao zaljepsunasu

https://www.freepik.com/free-ai-image/full-shot-kids-enjoying-picnic-day_171735709.htm

Svakodnevni život ljudi danas se uvelike razlikuje od onog prije samo desetak godina, a čimbenici koji su najviše utjecali na to su razvoj tehnologije i njezina sveprisutnost u životima svih nas. Ovakav način funkcioniranja utjecao je i na mališane, a video igrice i mobiteli postali su sastavni dio odrastanja. Tehnologija ima svoje prednosti u razvoju djece, ali ne smijemo zaboraviti važnost boravka i igre na otvorenom. Istraživanja pokazuju da okolina u kojoj dijete odrasta ima nevjerojatan utjecaj na njegov razvoj, a veliku ulogu u svemu tome ima i priroda. Zato se od malih nogu treba baviti različitim aktivnostima u prirodi i razvijati zdrave navike.
Doznajte na koje sve načine priroda može poboljšati i obogatiti život djece te zašto je njezina uloga neizostavna u odrastanju svakog djeteta.

Manjak stresa

Stres je univerzalni čimbenik u našim životima i ne utječe samo na odrasle, već može utjecati i na djecu. Razlozi zbog kojih djeca mogu biti pod stresom različite su prirode, no najčešći okidači su problemi u školi, poput poteškoća u svladavanju gradiva ili komunikaciji s prijateljima u školi. Također, izazovne životne situacije, poput razvoda roditelja ili preseljenja u drugi grad, mogu ostaviti traga na svakodnevno funkcioniranje djeteta. Dokazano je da djeca koja više vremena provode vani imaju manje izraženu ljutnju i napetost, smanjen osjećaj depresije, ali i jače samopouzdanje. Svježi zrak, prisutnost biljaka i opća prirodna atmosfera djeluju meditativno na djecu i ljude, smanjujući prisutne napetosti i otklanjajući negativne misli i emocije.

Bolje fizičko zdravlje

Otvoreni prostor i prirodno okruženje beskrajno je igralište za mnoge aktivnosti, za razliku od stana i zatvorenog prostora gdje je dijete ograničeno. Kad je dijete vani, ima priliku trčati, voziti bicikl, igrati se loptom, što utječe na razvoj njegove motorike i poboljšava kondiciju. Tijekom ljeta boravak na rijeci jedan je od načina na koji možete zaokupiti pažnju vašeg mališana, a ujedno se i osvježiti u vrućim ljetnim danima.Ukoliko vas interesira uzbudljivi rafting, Tara je idealno mjesto za kvalitetnu obiteljsku avanturu u kojoj će podjednako uživati svi članovi. Umjereno izlaganje sunčevim zrakama osigurat će optimalnu dozu vitamina D, a boravak na svježem prirodnom zraku najučinkovitiji je način za jačanje imuniteta i borbu protiv virusa.

Socijalne vještine

Djeca koja se igraju vani uvijek su u pratnji druge djece, dok oni koji vrijeme provode igrajući video igre ne trebaju interakciju s drugom djecom. Igrajući se u parku ili dvorištu s drugom djecom mališani unapređuju svoje socijalne vještine jer su u stalnoj komunikaciji s drugima. Ova vrsta interakcije vrlo je važna za djetetov razvoj i kasnije mu može pomoći u prilagodbi na školu, prevladavanju sukoba i razumijevanju drugih. Također, druženje s drugom djecom može ih naučiti o drugačijim kulturama i načinima života, što će im pomoći da budu otvoreniji i tolerantniji prema drugima.

Učenje o važnosti prirode

Razvijanje svijesti o važnosti prirode počinje od najranijih dana, a roditelji imaju veliku ulogu u odgoju i obrazovanju svojih mališana. Priroda je naš najvažniji resurs i okoliš koji zajedničkim snagama moramo čuvati, stoga je važno u cijeli proces uključiti i najmlađe. Djeca koja više vremena provode vani već imaju neku predodžbu o tome kako priroda funkcionira i koliko je važna za funkcioniranje cijelog čovječanstva. Upoznaju različite biljke i životinje te uče o njihovom svijetu i važnosti brige o njima.

Kreativnost

Igra u prirodi oduvijek je bila moćan alat za poticanje dječje kreativnosti. Tijekom boravka na otvorenom djeca više istražuju i eksperimentiraju, a priroda je okruženje koje im pomaže da se kreativno izraze sa svim svojim elementima. Tada otpala grana može poslužiti kao mač, grm kao zaklon, a lišće kao ukrasno sredstvo za ukrašavanje određenog predmeta. Mogućnosti su zaista različite, a priroda će poslužiti kao najbolja kreativna snaga u kojoj će mališani kroz maštu i igru ​​otkrivati ​​svoje bogato okruženje. Boravak dece na otvorenom i učestalo izlaganje svježem zraku ima višestruku korist za njihov razvoj i na različite načine obogaćuje dječju svakodnevicu. Priroda nevjerojatno utječe na njihovo fizičko i mentalno zdravlje, razvija određene vještine i potiče djecu na kreativno razmišljanje. Stoga se potrudite što češće provoditi aktivnosti u prirodi i priuštite svojim mališanima nezaboravno iskustvo koje će pozitivno utjecati na njihov rast u svakom smislu.

Slični članci

Sjeckalica za povrće: Kako odabrati savršeni alat za vašu kuhinju?

Sjeckalica za povrće: Kako odabrati savršeni alat za vašu kuhinju?

Sjeckalica za povrće nezaobilazan je alat u modernoj kuhinji. Bilo da ste profesionalni kuhar ili kućni entuzijast, sjeckalica vam može uštedjeti vrijeme i osigurati precizno rezanje povrća. U ovom članku istražit ćemo različite vrste sjeckalica, njihove prednosti i...